Site coolinaria.ro

Cele mai longevive regiuni ale lumii din punct de vedere alimentar


Cele mai longevive regiuni ale lumii din punct de vedere alimentar Gratie sponzorizarii de lunga durata oferite de gigantul media National Geographic, unul dintre exploratorii care colaboreaza aici a reusit incepand cu anul 2005 sa identifice treptat mai multe zone de pe glob unde speranta de viata este maxima datorita unui stil alimentar si de viata foarte sanatos.

Dan Buettner, explorator pentru National Geographic, a descoperit astfel ca pe fiecare continent exista una sau mai multe zone geografice unde nativii reusesc in numar foarte mare sa depaseasca frecvent varsta de 100 de ani, iar aceasta revelatie a condus apoi la dezvoltarea conceptului de "Blue Zones" (Regiunile Albastre) cu trimitere directa la acele locuri unde oamenii depasesc frecvent varsta de 100 de ani.

In prezent se discuta foarte mult si despre asa-numitele diete Blue Zones, care toate se revendica de la dietele traditionale practicate in cele mai "longevive" regiuni ale globului pamantesc, acestea fiind pana acum in numar de 5 si confirmate ca atare de o serie intreaga de specialisti care s-au alaturat proiectului initiat de concernul National Geographic.

Intr-o ordine aleatorie, cele 5 regiuni albastre, unde oamenii traiesc mult si imbatranesc frumos sunt:

1. Insula Sardinia, parte componenta a statului italian, este definita in plan alimentar de o dieta de tip mediteranean, cu ingrediente sanatoase precum cerealele integrale, legumele boabe, fructele si zarzavaturile proaspete, laptele de capra si de oaie, vinul rosu, masline si ulei de masline. Carnea se consuma aici doar la sfarsit de saptamana sau la ocazii, adica rar.

2. Insula Icaria din Grecia se lauda cu o populatie foarte longeviva, aici una din trei persoane depasind varsta de 90 de ani, iar bolile cronice fiind procentual mult mai putine decat in alte zone ale lumii. Dieta practicata este de asemenea de tip mediteranean, cu foarte mici variatii fata de cea prezenta in insula Sardinia.

3. Insula Okinawa din Japonia este celebra pentru longevitatea locuitorilor sai, aici practicandu-se o dieta bazata pe orez si produse din soia, legume, cartofi dulci si carne de peste. Mesele se servesc cu moderatie, incheindu-se de fiecare data inainte de a se atinge satietatea.

4. Localitatea Loma Linda din California, SUA, este populata preponderent cu adventisti de ziua a 7-a care practica o dieta vegetariana bogata in fructe, legume, ovaz, seminte si nuci alaturi de apa proaspata si fara alcool.

5. In sfarsit, in Costa Rica, peninsula Nicoya s-a descoperit relativ recent si zona cea mai longeviva din intreaga lume, aici populatia depasind frecvent varsta de 100 de ani. Dieta specifica consta in fructe precum citricele, mango, papaya, in porumb, legume, orez si oua, iar apa consumata aici contine mult calciu si magneziu.

In toate regiunile "albastre" stresul este foarte bine tinut sub control, locuitorii de aici avand o viata sociala activa pana la adanci bratranete, implicandu-se in activitati fizice peste zi si punand si un mare accent pe planul spiritual al vietii dansilor. Diversitatea in plan alimentar nu este impresionanta, dar produsele introduse frecvent la dieta sunt cultivate organic si servite de regula proaspete.

In mare, o dieta Blue Zone introduce in meniurile zilnice alimente precum fructele si legumele, fasole si mazare, tofu, nuci si seminte, lapte de capra si de oaie, cereale integrale si ovaz, porumb, cartofi dulci si uneori putin vin rosu. Nu se mananca mult la masa, iar surplusul de greutate este foarte rar prezent in aceste regiuni ale globului.

Paradoxal este faptul ca persoanele care locuiesc aici nu desfasoara exercitii fizice de intretinere, ei implicandu-se totusi frecvent in activitati fizice desfasurate in aer liber, lucru se pare foarte benefic pentru sanatatea lor. Gradinaritul sau cresterea animalelor sunt doar doua dintre aceste ocupatii, des intalnite la populatia din regiunile albastre.

Proiectul Blue Zones poate fi consultat si online la adresa "bluezones.com" aici oferindu-se date importante pentru oricine este interesat de o schimbare pozitiva in plan alimentar sau a stilului general de viata. Nu se ofera solutii ideale, dar se pot totusi extrage unele idei utile care sa conduca apoi la o crestere a sanatatii si longevitatii prin incorporarea unor obiceiuri bune in traiul nostru zilnic.

Este cert faptul ca mai multi factori pozitivi contribuie la cresterea sperantei de viata pentru populatia din regiunile albastre ale globului, iar daca acesti factori vor putea fi "clonati" pentru arii mai largi ale populatiei pamantesti nu ne putem astepta decat la efecte dintre cele mai pozitive mai ales pentru generatiile tinere care sa se bucure astfel de o sanatate solida si de un stil alimentar si de viata superioare celor practicate in prezent de noi.

Autor:  Lucia Mihailescu