Site coolinaria.ro

Tintaura este un bun prieten al sistemului nostru digestiv


Tintaura este un bun prieten al sistemului nostru digestiv Tintaura este denumirea populara a plantei medicinale Centaurium erythraea, o planta cu gust amarui numita in unele regiuni ale tarii si "fierea pamantului". Din aceasta planta se pot prepara siropuri, ceaiuri sau vinuri tonice si se poate de asemenea aplica si extern pentru tratarea unor afectiuni diverse.

Gratie substantelor sanatoase pe care le contine, tintaura actioneaza ca un tonic asupra organismului nostru si are bune proprietati detoxifiante si antiinflamatoare, fiind un ajutor de nadejde pentru bolile de colecist, pentru cele digestive sau pentru problemele sistemului nervos.

Racelile usoare sau cele complicate, hepatita sau alcoolismul pot beneficia din plin de ceaiurile pe baza de tintaura, neexistand practic contraindicatii decat in cazul tincturilor sau a altor preparate concentrate pe baza de tintaura.

Tintaura este originara din Europa si Africa de Nord, iar cultivarea sa nu este intotdeauna simpla, facand din aceasta planta medicinala o sursa cu adevarat pretioasa de sanatate. Numele sau se trage de la centaurii anticei Grecii, care erau, se zice, foarte priceputi la folosirea plantelor in scop medicinal.

Nu doar ficatul, dar si rinichii beneficiaza de principiile amare si detoxifiante ale tintaurei, ceaiurile preparate din aceasta planta curatind si tonifiind minunat organismul si stimuland circulatia sangelui. Un trup slabit, cu o digestie problematica va fi ajutat bine prin aportul de tintaura, astfel crescand si apetitul alimentar si fiind tratate si multiple probleme de sanatate.

Pentru curele de tintaura, se recomanda sa se bea ceaiuri de 2-3 ori pe zi, cu jumatate de ora inainte de masa daca se doreste si stimularea apetitului. Intrucat nu exista practic contraindicatii, curele se pot tine pentru mai mult de o saptamana, dar si in acest caz se recomanda totusi moderatie pentru ca este si aici valabila zicala ca ce e prea mult poate uneori sa ne strice.

foto Wikipedia

Autor:  Lucia Mihailescu