Site coolinaria.ro

Vitamine si minerale esentiale pentru sanatate


Vitamine si minerale esentiale pentru sanatate De multe ori ni se spune ca nu practicam o dieta sanatoasa si ca nu reusim sa ne asiguram necesarul zilnic de vitamine si minerale de care are nevoie organismul pentru buna sa functionare. Insa putini dintre noi suntem suficient de bine informati asupra acestor aspecte incat sa fim capabili sa ne alegem singuri o dieta echilibrata, fara carente alimentare serioase.

Uneori, din dorinta justificata de a asculta de sfatul medicilor sau a prietenilor mai binevoitori reusim chiar sa ajungem la dezechilibre de sanatate doar pentru ca am adoptat un regim alimentar mai variat, consumand insa in exces si fara sa ne dam seama anumite alimente despre care credeam ca ne-ar fi benefice, dar care se pot dovedi a fi nocive in cantitati prea mari.

Suplimentele alimentare si vitaminele cumparate de la farmacie fara o recomandare prealabila a medicului pot si acestea sa faca mai mult rau decat bine atunci cand prea multa incredere in propriile noastre cunostinte ne indeamna sa facem asemenea gesturi riscante. Exista astfel de produse special destinate batranilor, copiilor sau femeilor gravide si nu toate se adreseaza uzului general fiind de preferat totusi o prealabila consultare a medicilor mai inainte de a se face orice pas in aceasta directie.

Ce sunt vitaminele la urma urmei si de ce ar avea un rol atat de mare in mentinerea unei bune stari de sanatate. Este bine de stiut ca vitaminele sunt substante de care organismul uman are nevoie, dar in cantitati mici si pe cat posibil extrase din produse naturale si mai putin administrate in doze de soc pe cale farmaceutica. Exista doua clase mari de vitamine cunoscute noua pana in prezent si acestea sunt vitaminele solubile in grasimi si vitaminele solubile in apa.

Vitaminele solubile in grasimi se gasesc in principal in alimentele bogate in grasimi de origine animala si vegetala si ne sunt necesare in cantitati diferite in fiecare zi. Ele se numesc in ordine alfabetica vitamina A, vitamina D, vitamina E, vitamina K si pot fi procurate din produse alimentare precum untul, uleiurile vegetale, lactate si branzeturi, ficat, peste si conserve din peste in ulei. Nu e nevoie sa mancam zilnic aceste alimente intrucat ele sunt stocate din timp de catre organismul nostru pentru a fi folosite atunci cand este nevoie de ele. Daca se face abuz in consumul de produse care contin astfel de vitamine pot aparea complicatii serioase de sanatate.

Vitaminele solubile in apa nu mai sunt stocate de catre organism pentru utilizarea lor ulterioara de aceea este recomandat sa consumam mai des produsele alimentare care le contin, acestea fiind in general fructele, legumele si cerealele. Atunci cand le consumam in exces organismul va elimina surplusul prin urina. Deci este usor de inteles ca spre deosebire de prima categorie de vitamine acestea din urma nu sunt daunatoare. Ele se pot insa pierde prin fierbere sau prea multa expunere la caldura ori la aer si de aceea se recomanda puternic consumul de fructe si legume proaspete pe toata durata anului. Vitaminele solubile in apa sunt alfabetic acidul folic, vitaminele B1, B2, B5, B6 si B12, vitamina C, vitamina H.

Mineralele sunt foarte asemanatoare cu vitaminele in ce priveste importanta lor pentru organismul uman si modul in care putem sa ni le procuram din diferite alimente. Ele sunt prezent in cantitati mai mici sau mai mari in multe tipuri de alimente precum carnea, cerealele, pestele, laptele si branzeturile, legume si fructe. Importanta lor vizeaza buna functionare a sistemului osos si al celui circulator si buna functionare a proceselor chimice din organismul nostru. Principalele minerale intalnite in produsele alimentare sunt calciul, fierul, fosforul, potasiul, sodiul si sulful.

Alaturi de minerale mai este prezenta si gama micronutrientelor, si acestea necesare bunei functionari a organismului. Deosebirea este ca micronutrientele vor fi regasite in cantitati mult mai mici decat mineralele desi importanta lor nu este nicidecum mai mica pentru sanatatea noastra. Din pacate aceste micronutriente se gasesc in foarte putine alimente si este uneori nevoie de suplimente prescrise de medic atunci cand prezentam dezechilibre din acest punct de vedere. Ca si mineralele ele vor putea fi extrase din carne, peste, cereale sau lactate. Cateva dintre aceste micronutriente sunt cobaltul, cuprul, cromul, fluorul, seleniul, siliconul si zincul.

Autor:   Lucia Mihailescu