Site coolinaria.ro

Cand stiti ca beti prea multa cafea?


Cand stiti ca beti prea multa cafea? Consumul de cafea sau ceaiuri care contin cafeina este de regula incurajat inclusiv de catre medici daca se face cu moderatie, dar excesul de cafeina nu mai trebuie incurajat oricat de placuta ar fi bautura pe care ne place sa o consumam zilnic.

Incepand cu banala aciditate a stomacului si ajungand la problemele mai grave de sanatate, cafeaua poate sa ne dauneze prin consumul fara de limite, creand in timp o dependenta periculoasa si perturband serios programul nostru alimentar si de odihna.

Stim ca bem prea multa cafea si ca am devenit complet dependenti de acest obicei nesanatos atunci cand descoperim o serie de simptome care tind sa se cronicizeze daca nu luam masuri pentru a le si combate:

- stomac iritat
- tensiunea arteriala crescuta
- batai neregulate ale inimii
- diaree
- o stare crescuta de agitatie
- dureri abdominale
- greata
- senzatia de dezhidratare
- gura uscata si gustul metalic etc.

De obicei se considera ca excesul de cafea pleaca de la 5 cani pe zi si mai multe, existand si persoane care obisnuiesc sa consume chiar si 10 cesti de cafea pe zi pentru perioade foarte lungi de timp.

O asemenea rutina zilnica poate fi privita oricum numai ca una sanatoasa nu, iar daca nu se iau masuri de reducere a cantitatilor de cafea ingerata bolile nu vor intarzia sa apara, fie mai devreme, fie mai tarziu.

Mai nimeni nu va putea renunta la cafea din start si nici nu este nevoie decat in cazurile grave sa se procedeze astfel, dar se poate totusi limita consumul de cafea la maximum 3 cesti pe zi, mai mult decat atat fiind considerat un exces. La fel sta situatia si in cazul altor bauturi bogate in cafeina, si aici fiind recomandata calduros moderatia.

Dependenta de cafea nu este o problema atat de dureroasa, putand fi abordata cu maximum de responsabilitate si tinuta sub control, motivatia principala fiind bineinteles mentinerea unei stari bune de sanatate.

Cu totii putem consuma si cafea sau ceai peste zi daca asa dorim si daca medicul nu ne interzice acest lucru, dar nu trebuie sa lasam cafeaua sa ne conduca viata ci e bine sa bem cafeaua cu moderatie, dar si cu cea mai mare placere.

Aproape oricine poate savura maximum 3 cesti de cafea pe zi, completandu-si insa si necesarul de apa cu cel putin 3-4 pahare suplimentare pentru a scadea aciditatea din stomac si a preveni astfeldezhidratarea rezultata prin consumul regulat de cafea.

Feriti-va in consecinta de excese si nu uitati ca tot ceea ce este prea mult strica, inclusiv cafeaua putand fi servita inspre binele sau inspre raul noastru.

Autor:  Lucia Mihailescu