Site coolinaria.ro

Sparanghelul este un aliment scump, dar si foarte sanatos


Sparanghelul este un aliment scump, dar si foarte sanatos Un aliment mai putin prezent la mesele romanilor, sparanghelul este o asa-numita leguma-minune, incarcata de proteine, vitamine si minerale si foarte saraca in calorii. Pentru copii ca si pentru adulti, sparanghelul poate fi o buna sursa de sanatate, singurul impediment in acest sens reprezentandu-l pretul sau ridicat de comercializare.

Din punct de vedere nutritional, sparanghelul ofera vitamine precum A, C , K sau complex B, minerale precum fosforul, calciul si magneziul, fibre alimentare din belsug, dar si acid folic in cantitati importante. Avand excelente proprietati antiinflamatorii, sparanghelul stimuleaza eliminarea apei din tesuturi, amelioreaza starile de artrita sau rematismul si reduce simtitor aciditatea organismului uman.

Avand si proprietati antivirale si antifungice, sparanghelul poate ajuta ca adjuvant in tratarea varicelor, a sclerozei sau a oboselii cronice. Pentru gravide, consumul de sparanghel este calduros recomandat si la fel pentru femeile care sufera in perioada menstrei sau se afla la menopauza.

Sparanghelul poate fi gatit foarte simplu si se poate servi atat cald cat si racit la frigider, fiind un ingredient de cinste in tot felul de salate, in mesele de ciuperci, carne de pasare sau supe. Este nevoie de putina experienta pentru a fi gatit la superlativ insa nu necesita multe pregatiri sau cunostinte profunde in plan culinar.

Daca va permiteti sa cheltuiti suplimentar pe mancare, nu uitati sa va aprovizionati si cu ceva sparanghel deoarece veti face o buna investitie in sanatatea dumneavoastra si nu veti regreta deloc acest lucru, sparanghelul neavand practic nici o restrictie de la consumul pe durate lungi. Atentie insa, se stie ca are si certe valente afrodisiace asa ca nu faceti excese, dar nici nu il evitati mai ales in zilele speciale, cand romantismul vostru se va afla la cotele cele mai inalte.

Autor:  Lucia Mihailescu