Site coolinaria.ro

Cum sa introducem semintele de in la dieta?


Cum sa introducem semintele de in la dieta? Foarte convenabile ca pret si usor de introdus la prepararea mesei, semintele de in merita toata atentia noastra deoarece sunt una dintre putinele surse de calciu, fibre alimentare si acizi grasi omega-3 accesibile tuturor buzunarelor si deloc greu de procurat din comertul romanesc.

Gatite asa cum trebuie, semintele de in ne ofera multiple beneficii pentru sanatate, dar inghitite pe nemestecate nu ne vor mai oferi practic nici unul din aceste beneficii, pastrandu-si pur si simplu toate substantele sub coaja lor si fiind eliminate astfel prin scaun.

Pentru a fi introduse corect in alimentatia noastra, semintele de in trebuie mai inainte de orice macinate si abia apoi introduse in salate, supe, tocanite si alte preparate preferate de noi. Cantitatea optima pentru un adult este de 2-3 lingurite de seminte la o masa. In acest mod, se pot consuma pana la 5-6 lingurite pe zi, dar si mai putin este de ajuns.

Semintele de in pot fi si fierte in apa pentru 10 minute, astfel eliberand uleiul lor pretios, care poate fi baut ca atare dupa ce s-au strecurat semintele sau care poate fi de asemenea adaugat in preparate diverse. Gustul nu este unul stralucit, dar se poate ameliora cu suc de fructe, in salate si altele.

Macinate, semintele de in se pot pastra pentru mai multe zile la frigider, intr-un recipient inchis ermetic, dar de preferat este sa se macine de proaspat cantitatea dorita si sa se consume imediat, urmand ca in zilele urmatoare sa se procedeze identic, a macina cateva linguri de seminte nefiind o activitate care sa consume mult timp sau cine stie ce resurse pretioase.

Atentie marita trebuie acordata ingerarii de seminte de in in stare cruda, multe persoane plangandu-se de o agravare a simptomelor bolii de care sufereau si nicidecum de o ameliorare. Acest lucru este cauzat de faptul ca semintele nu au fost macinate ci inghitite ca atare, fapt care poate uneori agrava probleme ale instestinelor sau ale stomacului.

Uleiul din seminte de in nu merita luat in considerare ca supliment alimentar deoarece rancezeste repede si nu poate fi depozitat nici la rece si nici in alta parte pentru perioade mai lungi de vreme. Consumul de seminte de in macinate ramane cea mai buna alternativa, astfel putand sa le si depozitam pentru lunga vreme in locuri uscate si intunecoase.

Autor:  Lucia Mihailescu