Site coolinaria.ro

Masuri alimentare recomandate pentru detoxifierea ficatului


Masuri alimentare recomandate pentru detoxifierea ficatului Suntem poluati peste masura de ani buni de zile, iar alimentele si apa pentru consum sunt adesea purtatoare la randul lor de agenti toxici care agreseaza suplimentar organismul nostru alaturi de radiatiile solare, cele nucleare, bacterii, praf, zgomote puternice sau alte surse binecunoscute de poluare.

Pentru a ne putea lupta cu aceste amenintari trebuie sa fim capabili sa eliminam eficient toxinele din organismul nostru, iar ficatul este principalul organ responsabil si de aceasta activitate. Cu cat mai sanatos ne va fi deci ficatul cu atat mai mai bine ne vom putea proteja de poluare si agentii toxici, in acest mod fiind capabili sa supraveghem si starea noastra generala de sanatate.

Ficatul ne trimite prompt semnale atunci cand este suprasolicitat, generand fie acnee sau alte afectiuni ale pielii, fie dureri dese de cap, inflamatii diverse, oboseala cronica sau chiar dureri mai mari in zona in care este localizat. Neglijarea acestor semnale poate conduce la o slabire drastica a sistemului imunitar si deci la imbolnaviri mai dese, fiind de aceea util sa apelam periodic la masuri de detoxifiere a ficatului, bune chiar si atunci cand ne simtim foarte bine.

Pentru detoxifiere pe cale alimentara, cele mai bune produse de introdus la dieta zilnica raman fructele si legumele proaspete consumate frecvent si intr-o mare varietate. Imediat dupa acestea vin cerealele integrale, uleiurile cu grasimi mononesaturate si nucile sau semintele de asemenea bogate in grasimi sanatoase si alte substante care ajuta ficatul sa elimine mai usor toxinele.

Concomitent cu introducerea la dieta de alimente sanatoase, trebuie eliminate alte alimente care incarca organismul cu toxine, aici fiind de amintit grasimile saturate, sarea, alcoolul, cafeaua, zaharul, faina alba si alte alimente procesate pe care le consumam frecvent. De asemenea, tot acum se va creste obligatoriu si consumul de apa la minimum 2 litri/zi pe toata perioada dietei de detoxifiere si minimum 1,5 litri/zi in restul timpului.

Miscarea fizica nu trebuie sa fie facuta neaparat la sala, dar se recomanda cu tarie plimbarile de placere de jumatate de ora sau mai mult precum si alergarile usoare de dimineata pentru a se stimula corespunzator si transpiratia. Astfel se elimina mai rapid multe toxine din organism, ajutand ficatul sa proceseze corespunzator alimentele consumate de noi peste zi.

Ceaiurile din plante special adresate dietelor de detoxifiere sau suplimentele alimentare precum silimarina, multivitamine, minerale, etc. sunt eficiente pentru detoxifierea ficatului, dar numai in conditiile in care dieta mentinuta pentru minimum 10 zile va include alimente sanatoase si va elimina toate celelalte produse cu grad mare de risc.

Alimente sanatoase, special recomandate pentru dietele de detoxifiere pot fi si urmatoarele:

- usturoiul si ceapa;
- ouale;
- varza, broccoli, sparanghel, conopida;
- fulgii de ovaz;
- mere, pere, struguri
- morcovi si sflecla rosie
- zarzavaturi proaspete;
- pestele si carnea de pasare etc.

Ficatul nostru ne va multumi daca respectam masurile alimentare amintite mai sus, iar noi vom putea respira usurati stiind ca am reusit sa eliminam multe dintre toxinele primejdioase din organismul nostru care abia asteptau sa ne prinda intr-un moment de slabiciune pentru a agrava o stare de sanatate precara.

Detoxifierea ficatului nu se face totusi doar in cadrul unei diete speciale ci, mai mult, este bine sa pastram unele bune obiceiuri alimentare si de viata pentru tot restul vietii, aici putand aminti consumul crescut de apa, consumul moderat de alcool, cafea si alte stimulente, odihna adecvata, putin exercitiu fizic, reducerea aportului de grasimi, sare si zahar la dieta sau introducerea de multe legume si fructe proaspete in alimentatia zilnica. In acest mod, ficatul va fi protejat multumitor, iar noi ne vom putea bucura de un trai frumos si sanatos.

Autor:  Lucia Mihailescu