Site coolinaria.ro

Dieta alimentara pentru persoanele in varsta


Dieta alimentara pentru persoanele in varsta O dieta variata si echilibrata este recomandata oricarei categorii de persoane, dar in cazul varstnicilor aceasta poate face diferenta intre o viata marcata de boala si suferintele specifice uzurii organismului sau o trecere naturala catre o perioada in care mecanismele care guverneaza sanatatea si ritmurile biologice cunosc o schimbare previzibila, dar nu si dureroasa.

In cazul persoanelor in varsta diversitatea in alegerea produselor alimentare necesare bunei functionari a organismului este vitala. Un fapt benefic deopotriva pentru sanatate cat si pentru o viata putin mai activa decat de obicei pentru ca a gasi alimentele dorite nu e intotdeauna atat de usor pe cat pare. Simplul efort de a face un plan de cumparaturi zilnice si mai apoi dorinta de a-l duce la bun sfarsit ofera indeajuns de multe satisfactii pentru a te simti un adevarat invingator.

De nelipsit in dieta celor de varsta a treia vor fi deci cerealele, orezul, unele paste usoare si bineinteles cartoful, mazarea, lintea sau ovazul ori alte legume bogate in fibre alimentare si sarace in grasimi, surse pretioase de proteine, vitamine si minerale. Fibrele alimentare au si rolul de a reduce riscurile producerii unor boli de natura gastro-intestinala foarte prezente altfel la persoanele in varsta.

Pierderile de fier sunt frecvente la aceasta varsta de aceea consumul de alimente bogate in fier este de asemenea recomandat cea mai buna sursa de hrana din acest punct de vedere fiind carnea de vita sau de miel. Fierul mai poate fi procurat si din ficat, conservele de peste in ulei, oua, spanac sau salata, dar si din cerealele preambalate (pentru micul dejun) care contin si vitaminele necesare echilibrului de sanatate al organismului uman.

Cafeaua sau ceaiul de esente tari trebuie consumate in cantitati mici, putand fi inlocuite la alegere cu sucuri naturale bogate in vitamina C din fructe, rosii si chiar cartofi. Laptele, iaurtul si branza nu trebuie sa lipseasca niciodata de la masa acestea avand un rol hotarator in reducerea bolilor sistemului osos la batrani in special la femei. Calciul atat de necesar la aceasta varsta mai poate fi procurat si prin consumul de produse din soia, varza verde si broccoli. Nu trebuie uitat nici consumul de apa/lichide din abundenta, puternic recomandat persoanelor din aceasta categorie sociala.

Pierderile semnificative in greutate sau cresterile in greutate sunt de evitat la persoanele in varsta intrucat aceste modificari vor afecta nu doar sanatatea fragila a batranului, dar si mobilitatea sa atacand in mod direct capacitatea pulmonara si ritmul cardiac. In consecinta vizitele la medic si prescrierea unei diete alimentare optime sunt mai mult decat necesare deoarece astfel vor fi corectate carentele din alimentatie precum si excesele in consumul de produse alimentare nerecomandate batranilor.

Atentie, de evitat intotdeauna vor fi cantitatile prea mari din alimente care contin vitamina A (mai mult de 1.5mg pe zi ducand la cresterea riscului aparitiei fracturilor), de aceea consumul de ficat, pate, morcovi si suc de morcovi sau peste la conserva trebuind sa fie rationalizat cu strictete. Vitamina D insa va contracara aceste efecte negative de aceea expunerea moderata la soare si suplimentele alimentare prescrise de medic pot duce la reducerea semnificativa a pericolelor.

Consumul de sare trebuie scazut la doze de sub 6g pe zi si este de urmarit ca aceasta cantitate sa nu creasca prin adaosurile din produsele conservate sau preambalate. De dorit va fi insa ca doza zilnica de potasiu sa fie crescuta prin consumul de banane, rosii si fructe de avocado, dar evitati sa va asigurati necesarul de potasiu din suplimente vitaminoase intrucat poate fi astfel afectata activitatea rinichilor. Preferati deci consumul de fructe si legume proaspete alternativei farmaceutice.

Autor:  Lucia Mihailescu