Site coolinaria.ro

De ce e important sa ne hidratam corect?


De ce e important sa ne hidratam corect? Starile de dezhidratare din organismul uman apar foarte rar pe neanuntate, peste noapte, de regula fiind vorba despre un proces care se agraveaza in timp si care este cauzat de consumul scazut de lichide la dieta. Initial, organismul ne transmite semnale diverse prin care solicita mai multa apa, noi simtindu-ne de obicei mai obositi in aceste perioade, avand buzele si pielea uscate, experimentand dureri musculare si crampe sau constipatie si alte probleme de natura digestiva.

Cu cat se prelungeste starea de dezhidratare a organismului mai mult, cu atat mai dificila va deveni si sinteza apei pe viitor, organismul incercand sa se ajusteze si luandu-si masuri de protectie la nivel celular care insa vor genera un lant vicios, noi nemaireusind apoi sa ne hidratam corect chiar si daca vom incepe sa consumam mai multa apa.

Este nevoie deci de rabdare in asemenea situatii deoarece organismul va primi treptat noile semnale, va intelege astfel ca "seceta" a trecut si se va ajusta in consecinta pentru un consum marit de apa.

Ficatul, rinichii si alte organe ale noastre sunt mult mai solicitate in perioadele cand nu ne hidratam corect, astfel crescand si toxicitatea organismului si fiind de multe ori retinute aici substante care altfel ar fi eliminate imediat gratie unui consum normal de lichide. Apare ca efect secundar si retentia de apa, plecandu-se de aici incepand si marile probleme de sanatate, de la durerile articulare si cele musculare pana la aparitia pietrelor la rinichi sau a celor din colecist.

Multe persoane inca mai cred ca se hidrateaza corect deoarece consuma frecvent suc de fructe, ceaiuri, cafea, supe si alte lichide peste zi insa aceste persoane ar trebui sa inteleaga faptul ca apa nu poate fi inlocuita cu asemenea substitute fiind de aceea recomandat sa se consume obligatoriu cel putin 1,5 litri de apa pe zi, suplimentar putandu-se adauga si lichidele preferate.

Apa si laptele sunt singurele lichide care permit eliminarea corecta a toxinelor din organism si o stare buna de hidratare. Laptele insa nu va putea fi consumat intotdeauna, astfel incat tot apa ramane optiunea numarul unu din acest punct de vedere.

Apa trebuie consumata la temperatura camerei, trebui sa fie plata, de izvor, fara multe minerale, iar o alternativa buna este si consumul de apa fiarta din sursa casnica si racita apoi la temperatura camerei. Apa minerala este si aceasta indicata, dar nu foarte des deoarece poate genera si unele afectiuni atunci cand se consuma in exces.

In acest mod si nu altfel se va putea asigura hidratarea corecta a organismului, fiind combatute eficient bolile amintite anterior si asigurandu-se si o stare de bine peste zi. Pentru frumusete, apa este la fel de necesara ca si alimentatia echilibrata, astfel pielea, organele interne si intregul organism radiind de prospetime si sanatate.

Nu uitati deci de aceste sfaturi si beti apa la discretie chiar si daca nu sunteti inca obisnuiti sa consumati 6-7 pahare de apa pe zi. Nu este un efort prea mare, iar beneficiile sunt maxime, noi simtindu-ne mult mai bine, iar organismul functionand din nou la niste parametri superiori.

Autor:  Lucia Mihailescu