Site coolinaria.ro

Alimentatia corecta pentru prevenirea constipatiei


Alimentatia corecta pentru prevenirea constipatiei Constipatia cronica poate avea diferite cauze, dar este intotdeauna recomandata consultarea medicului specialist in toate aceste situatii, uneori constipatia cronica putand fi generata de probleme mai grave ale organismului uman.

De obicei insa constipatia este cauzata de o alimentatie gresita, saraca in lichide si fibre alimentare, medicii recomandand mereu pentru rezolvarea acestui inconvenient o dieta regulata bogata in fibre si apa, cu mese servite la intervale regulate si mestecarea corecta a mancarii.

Fibrele alimentare sunt esentiale pentru tratarea constipatiei cronice, cele mai potrivite fiind cele obtinute din fructe si legume crude sau gatite, diferite seminte si cereale integrale. Pentru adulti, aportul zilnic de fibre alimentare trebuie sa se situeze la valoarea de 38 de grame pentru barbati si aproximativ 25 de grame pentru femei in fiecare zi.

Nu este posibil ca aceste cantitati recomandate de autoritarea medicala sa fie procurate doar dintr-o singura sursa si de aceea alimentatia noastra trebuie sa fie cat mai variata, incluzand si cat mai multe alimente bogate in fibre alimentare.

In paralel cu consumul corect de alimente incarcate de astfel de fibre alimentare, si consumul de apa trebuie mentinut la cote ridicate, un minimum de 8 pahare de apa pe zi fiind indeajuns pentru a se regla multumitor tranzitul intestinal si a se atinge o stare multumitoare de bine din acest punct de vedere.

Mestecarea indelunga a mancarii este cruciala pentru o buna evacuare a resturilor alimentare si pentru protejarea intestinelor de diverse accidente, mancarea transformata intr-o pasta moale fiind mult mai usor si mai eficient procesata in intestinul subtire si mai rapid evacuata apoi prin intestinul gros.

Masurile alimentare de prevenire a constipatiei sunt mult mai sanatoase decat recurgerea la solutii pentru indepartarea starii de constipatie, care nu toate sunt si bune pentru organismul nostru. De aceea este mai corect sa adoptam o dieta bogata in apa si fibre alimentare decat sa recurgem des la medicamente si produse cu rol in tratarea constipatiei.

Nu in ultimul rand, o viata activa si exercitiul fizic moderat vor putea fi de folos din acest punct de vedere, constipatia aparand apoi foarte rar, mai degraba ca rezultat al medicatiei sau consumului ocazional de mese imbelsugate si mai putin din cauze ascunse.

Nu uitati deci sa consumati fibre alimentare din belsug, beti multa apa peste zi si de asemenea nu va complaceti intr-o viata sedentara pentru a va bucura astfel de o sanatate buna si o viata fericita, fara de griji.

Autor:  Lucia Mihailescu