Site coolinaria.ro

Ce sunt E-urile alimentare?


Ce sunt E-urile alimentare? A trecut ceva vreme de cand si in Romania a fost introdusa obligativitatea mentionarii pe eticheta a tuturor ingredientelor folosite la prepararea unui produs, multe dintre acestea fiind obtinute in laborator si de aceea trebuind sa fie supuse normelor si reglementarilor europene pentru alimentatia publica.

Aditivii alimentari care sunt precedati de semnul E arata astfel ca au trecut peste testele cerute de catre lege si au fost aprobate ca produse sigure pentru sanatate, dar e bine de stiut ca acest proces poate fi si reversibil intrucat un aditiv alimentar care in timp se dovedeste daunator din punct de vedere alimentar isi poate pierde recunoasterea si exclus dintre produsele sigure in urma rezultatelor studiilor de specialitate.

Printre cei mai cunoscuti si folositi aditivi alimentari din gama E se pot aminti antioxidantii, colorantii, stabilizatorii si indulcitorii. Pana in prezent nu s-a dovedit stiintific ca oricare dintre acestia ar dauna sanatatii noastre, dar este adevarat ca daca nu se respecta intocmai procesul de obtinere a lor sau cantitatile recomandate sa fie folosite in compozitiile alimentare se pot uneori intampla accidente de nedorit.

Antioxidantii sunt probabil cel mai des intlniti din toata gama E-urilor alimentare ei fiind prezenti in produse diverse, de la prajituri si alte produse de patiserie pana la mezeluri si produse similare din carne. Functia lor este de a opri grasimile si anumite vitamine sa intre in contact cu oxigenul din aer astfel incat alimentele sa isi pastreze gustul si culoarea originale. Vitamina C, cunoscuta si sub denumirea de acid ascorbic, ne este familiara tuturor si apare listata ca E300 in gama antioxidantilor.

Conservantii alimentari ajuta la cresterea termenului de valabilitate al alimentelor, blocand anumite bacterii sa se dezvolte odata cu trecerea timpului. Printre cei mai cunoscuti conservanti alimentari putem aminti bioxidul de sulf (E220), nitrati diferiti, dar si mult mai popularii conservanti de tipul zaharului, sarii si a otetului folositi si acestia de multa vreme in gospodariile din intreaga lume.

Colorantii alimentari sunt necesari uneori pentru a putea restabili o culoare apropiata de original a unui produs alimentar, care se pierde prin procesarea industriala a produsului respectiv. Prin adaugarea de coloranti alimentele vor recapata o culoare atragatoare care sa nu indeparteze clientii de la cumpararea lor. Reactiile cumparatorilor sunt diferite atunci cand vine vorba de necesitatea folosirii colorantilor alimentari, o parte afirmand ca acestia nu sunt necesari, iar restul pronuntandu-se in favoarea utilizarii lor pe mai departe.

Aromatizantele si indulcitorii sunt des folosite in compozitia cocoseilor de porumb (popcorn), a snacks-urilor si a altor produse gata-preparate sau semi-preparate si confera alimentelor un gust placut, considerat de catre producator ca fiind esential in marirea vanzarilor la produsele sale. Acestia sunt si aditivii alimentari care pot avea un impact negativ asupra sanatatii daca sunt folositi irational sau daca se consuma cantitati prea mari din produsul respectiv. De obicei producatorii sunt atenti sa adauge doar o foarte mica cantitate de aromatizant sau indulcitor la produsele lor pentru ca multe dintre acestea sunt foarte puternice si nici nu este nevoie de mai mult pentru a obtine efectul dorit.

Sa nu fim deci retinuti fata de produsele alimentare care contin in compozitia lor si aditivi din gama E-urilor, dar nici nu e bine sa uitam ca avem la dispozitie, pe langa acestea, si o oferta bogata de produse naturale de care putem profita din plin astfel incat dieta noastra sa fie si una echilibrata, dar si accesibila tuturor din punct de vedere financiar.

Autor:  Lucia Mihailescu