Site coolinaria.ro

Splina bine intretinuta prin alimentatia corecta stimuleaza rata metabolismului


Splina bine intretinuta prin alimentatia corecta stimuleaza rata metabolismului Mai ales pe timp de vara multi dintre noi riscam sa ne supunem splina la niste solicitari marite prin cresterea aportului de lichide reci pe care le consumam in anotimpul fierbinte, astfel aparand si o scadere a ratei metabolismului alaturi de senzatia de oboseala care insoteste perioadele de suprasolicitare a splinei.

Persoanele care, dimpotriva, aleg pe timp de vara sa consume mai degraba bauturi calde beneficiaza de un surplus de energie in anotimpul cald deoarece splina functioneaza mai bine astfel, iar digestia se desfasoara in conditii optime. Ceaiurile calde, supele calde si in general mesele calde sunt benefice activitatii splinei si nu trebuie neglijat acest aspect mai ales pe timp de vara.

Alaturi de bauturile calde, legumele de tipul radacinoaselor, cartofii inclusiv, orezul brun, dovleceii, alte legume precum si fructele cu continut mic de zahar fac mult bine pentru activitatea splinei. De preferat este ca si acestea sa se consume calde, iar daca se consuma crude trebuie sa nu fie reci si sa fie mestecate indelung. Sucurile din fructe sau legume de asemenea trebuie lasate sa ajunga la temperatura camerei mai inainte de a fi consumate.

Un alt aspect care trebuie luat in considerare pe toata perioada anului si nu doar vara pentru buna functionare a splinei este legat de introducerea de condimente proaspete la gatit, acestea avand un rol deosebit de benefic pentru stimularea pozitiva a activitatii splinei. Ierburile aromate, ceaiurile parfumate si alte condimente similare previn incetinirea acitivitatii splinei si merita introduse in alimentatia pe cat de des posibil.

O splina sanatoasa inseamna pentru noi toti si un ficat mai sanatos, dar si o stare de bine crescuta, energiile noastre de peste zi depinzand in buna masura si de functionarea optima a splinei. Ca regula generala este de retinut faptul ca la rece splina reactioneaza negativ, iar la cald reactioneaza pozitiv. Plecand de aici, gatiti-va si voi preparate si lichide benefice pentru sanatatea splinei, dar nu le consumati niciodata fierbinti ci doar calde sau la temperatura camerei.

Autor:  Lucia Mihailescu