Site coolinaria.ro

Copiii si alimentatia echilibrata


Copiii si alimentatia echilibrata Pentru copii necesitatile in plan alimentar sunt diferite de cele ale adultilor, organismul lor in crestere cerand cantitati mai mari de nutrimente esentiale, iar modificarile de natura hormonala prezente la pubertate putand de asemenea sa solicite planuri alimentare speciale.

Pana la varsta de 7-8 ani, un copil nu are inca bine pus la punct un sistem de aparare eficient si de aceea este nevoie de suplinirea dietei sale cu multe vitamine si minerale care sa il ajute sa se lupte mult mai usor cu virusii si bacteriile. Nu intamplator, vizitele la medic sunt acum mai dese deoarece alimentatia singura nu va reusi sa ofere celui mic suficiente resurse pentru a se descurca multumitor cu toti factorii de risc prezenti in jurul sau.

De evitat insa pentru toate categoriile de copii vor fi intotdeauna carbohidratii seci obtinuti din dulciuri, ciocolata, sucuri si alte produse procesate, care pot afecta serios nu doar greutatea lor, dar si mai toate functiile vitale ale organismului.

Grasimile sunt foarte necesare pentru sanatatea unui copil, atat grasimile nesaturate cat si cele saturate putand fi acum introduse in alimentatie cu rezultate dintre cele mai bune. Nu la fel sta situatia cu grasimile hidrogenate, acestea trebuind evitate complet indiferent daca este vorba despre margarina, branzeturi tari sau produse de cofetarie si/sau patiserie.

Pentru copii, proteinele procurate din sursele animale de hrana sunt foarte necesare, dar cu conditia ca aceste surse animale sa includa rar carnea rosie si branzeturile tari si mult mai des carnea de peste, ouale, iaurtul sau carnea de pasare.

Carbohidratii si grasimile nesaturate obtinute din legume, fructe sau cereale sunt insa calduros recomandati si de asemenea grasimile mononesaturate. Suplimentar, prin consumul de legume si fructe se obtine si un aport foarte bun de fibre naturale, foarte sanatoase mai ales daca sunt acompaniate si de un consum crescut de apa.

Dintre vitamine si minerale, calciul nu trebuie sa lipseasca din meniul zilnic si de asemenea magneziul, zincul, seleniul, vitaminele din gama B si vitaminele C si E. Acestea pot fi procurate simplu din alimentatie, cu cat mai variata cu atat mai bine fiind pentru cei mici.

Nu in ultimul rand, miscarea in aer liber si respectarea programului de odihna face mult bine copiilor, cazand in responsabilitatea parintilor sa supravegheze si aceste aspecte ale cresterii odraslelor dansilor. Sunt toate acestea masuri nu greu de implementat, dar cu un impact major asupra dezvoltarii copiilor. Acestia ne vor fi mai tarziu recunoscatori atat pentru bunele obiceiuri alimentare capatate acum cat si pentru formarea unui stil de viata sanatos si echilibrat.

Autor:  Lucia Mihailescu