Site coolinaria.ro

Condimentati-va vara si cu putin ulei de trufe!


Condimentati-va vara si cu putin ulei de trufe! Un condiment culinar de data relativ recenta, uleiul de trufe aduce un plus de savoare pentru o serie de preparate culinare specifice anotimpului calduros, multe persoane devenind de-a dreptul dependente de aromele sale, dar in egala masura existand si alte persoane care vor respinge uleiul de trufe din start, preferand sa isi condimenteze mancarea cu alte condimente mai pe gustul lor.

Obtinut fie de-a dreptul din trufe, fie prin adaugarea de arome identic naturale in ulei virgin de masline, uleiul de trufe are un gust si o aroma inconfundabile, nefiind insa usor sa se distinga intre produsul original si cel procesat in laborator decat prin compararea preturilor de vanzare, uleiul obtinut din trufe fiind mult mai scump decat cel procesat cu arome.

In Franta, uleiul de trufe este utilizat frecvent la prepararea de cartofi prajiti, dar se preteaza foarte bine si la salate, mese din paste, mese pe baza de oua sau chiar si mese care includ branzeturi ori fructe de mare sau carne de peste. Maestrii bucatari nu fac insa excese din acest punct de vedere deoarece uleiul de trufe poate acoperi cu usurinta alte condimente utilizate la gatit.

Cea mai buna utilizare care se poate gasi pentru uleiul de trufe este introducerea sa in cantitati mici la salatele si aperitivele de vara, acum in anotimpul cald acest condiment putand sa ne ofere satisfactii de neuitat la masa. Supele, mesele de ciuperci, pizza, risotto, cartofii piure sau supele si mesele de legume pot beneficia la final de un plus de savoare prin adaugarea unei cantitati infime de ulei de trufe.

Nu in ultimul rand, vinegretele, sosul pentru gratar si marinatele se vor preta de asemenea la condimentarea cu putin ulei de trufe si in general oricare dintre preparatele voastre preferate, singura conditie fiind ca voi sa agreati cu adevarat parfumul si gustul uleiului de trufe pentru a-l putea apoi introduce la gatit dupa preferinte.

Asa cum spuneam, uleiul de trufe este fie iubit, fie urat de la bun inceput, iar aceia dintre voi care il vor incerca pentru prima oara nu trebuie sa dezamageasca daca nu vor fi satisfacuti de acest condiment deoarece pana la urma este vorba despre o alegere subiectiva, nu putini fiind si aceia care nu vor suporta cu nici un chip valentele culinare ale uleiului de trufe.

Autor:  Lucia Mihailescu