Site coolinaria.ro

Nu risipiti mancarea doar pentru ca exista din abundenta!


Nu risipiti mancarea doar pentru ca exista din abundenta! Prea multa lume face in prezent risipa cu alimentele in principal din cauza unei abundente de produse prin camarile noastre de alimente desi in mod paradoxal multe voci spun ca nu prea avem ce manca si ca ne aflam de fapt in plina criza economica.

Din acest motiv, este util sa ne reamintim unele metode bune de stopare a risipei in plan alimentar, care sa ne permita nu doar sa ne pastram banii prin buzunare, dar chiar si sa ii ajutam pe aceia dintre noi ceva mai lipsiti de noroc, care cu greu isi pot procura cele necesare traiului de zi cu zi.

1. Frigiderul exista pentru a fi folosit, dar in anotimpul cald, parca intentionat foarte multe persoane uita mancarea abia preparata pe plita unde ramane pentru ore bune sau chiar si peste noapte, a doua zi nemaifiind buna de nimic. De aceea, oricat de ocupati am fi nu trebuie sa gatim nici prea tarziu in noapte si nici sa uitam sa depunem oala cu mancare la frigider imediat dupa ce s-a racit multumitor.

2. Toate alimentele se pastreaza mai bine in camara sau la rece daca sunt ambalate corespunzator si este foarte util sa ne procuram saci din plastic sau din hartie de fiecare data cand avem de depozitat aceste alimente asa cum ne recomanda producatorul.

3. Supermagazinele ne-au deprins sa ne facem provizii pentru o intreaga luna insa mai nimeni nu ajunge sa foloseasca tot ceea ce cumpara cu nemiluita in acest mod, destul de multe alimente depasind termenul lor de garantie uitate prin camara de alimente sau degradandu-se accelerat din cauza unor proaste conditii de depozitare. Preturile nu vor urca asa peste noapte deci sa cumparam pe viitor doar necesarul de alimente si sa renuntam la acest obicei pagubos de a ne umple camara si frigiderul cu produse pe care oricum nu le putem consuma integral.

4. Daca insa tot facem cumparaturi mai ieftine si din abundenta luna de luna atunci sa nu uitam sa mai si donam fie direct la magazin fie in parohia de care tinem, fie la o cantina de ajutor cate o sticla de ulei vegetal, ceva zahar si faina, apa minerala sau orice altceva vom crede ca e de ajutor, cu conditia sa fie vorba despre produse de calitate si nu cu termenul de garantie pe duca.

5. Multa mancare se arunca si din cauza lipsei unui gust delicios, iar aici de vina va fi lipsa de pricepere a bucatarului. Pentru rezultate mai bune la gatit este totusi posibil sa se apeleze la niste retete bune si de asemenea sa se foloseasca mai des condimentele de sezon, proaspete cu care nu se poate da niciodata gres.

In general, abundenta este mai peste tot insotita si de risipa, iar acest lucru nu ar fi chiar atat de rau daca nu ar exista si categorii sociale defavorizate, care intr-adevar au mare nevoie macar de o paine in fiecare zi daca nu si de asistenta sociala sau medicala de calitate.

Pentru acestia si pentru "sanatatea" propriilor noastre buzunare sa nu uitam sa mai facem si economii cu mancarea, donand atunci cand putem cate putin catre saraci, dar stopand si risipa din gospodaria noastra pentru ca, la final, pierderile le inregistram tot noi si ar fi pacat sa se intample mereu doar asa... .

Autor:  Lucia Mihailescu