Site coolinaria.ro

Carbohidrati buni si carbohidrati nocivi pentru alimentatia omului


Carbohidrati buni si carbohidrati nocivi pentru alimentatia omului Asa cum se stie, carbohidratii sunt nutrimente esentiale pentru buna functionare a organismului uman, existand insa si multe controverse la cel mai inalt nivel al comunitatii stiintifice internationale privitor la procentul optim de carbohidrati pe care sa il introducem la dieta pentru a obtine un maximum de beneficii pe aceasta cale.

Din pacate insa, pe piata agro-alimentara exista surse diferite pentru carbohidrati, unele foarte sanatoase si recomandate inclusiv de catre medici pentru consumul zilnic, iar altele complet nesanatoase si aratate ca atare atat de catre medici cat si de catre toti cei implicati in sanatatea alimentara a populatiei.

Se considera a fi sanatosi carbohidratii care provin din sursele vegetale, neprocesate de hrana, aici putand aminti legumele si fructele, cerealele integrale si zarzavaturile, care toate merita introduse in meniul nostru zilnic, in portii moderate, dar si de mare utilitate pentru sanatatea noastra.

La polul opus se discuta despre carbohidratii din alimentele procesate, unde este inclusa faina alba, zaharul, aditivii alimentari, grasimile hidrogenate si grasimile trans, grasimile saturate si alte ingrediente complet nerecomandate pentru o dieta echilibrata. Acestia ar trebui evitati constant si consumati doar ocazional sau chiar deloc, daca este posibil.

Din punct de vedere stiintific, standardul recomandat de catre comunitatea medicala internationala pentru aportul zilnic de carbohidrati este situat intre 45% si 65% pentru un adult, restul nutrimentelor provenind din proteine complete si grasimi sanatoase. Persoanele cu o greutate peste medie vor reduce aportul la 45 de procente, iar restul persoanelor pot include pana la 65 de procente carbohidrati in dieta lor.

Carbohidratii trebuie sa provina predominant din sursele sanatoase de hrana si de asemenea alimentele trebuie gatite respectandu-se aceleasi recomandari, adica pastrandu-se si vitaminele, mineralele si fibrele alimentare continute in alimentele bogate in carbohidrati.

Un alt aspect important referitor la carbohidratii care provin din sursele vegetale sanatoase este si aportul marit de fibre alimentare pe care il poate aduce consumul unor asemenea alimente. Astfel, doza zilnica de 25-38 de grame de fibre poate fi relativ usor atinsa daca se prefera la dieta mai ales carbohidratii complecsi din cereale, legume si fructe si se evita celelalte surse de carbohidrati.

In concluzie, medicii ne recomanda sa optam cu incredere pentru introducerea la dieta de legume, fructe si cereale integrale, noi avand posibilitatea sa le alternam fericit gratie bogatiei de produse agricole de pe piata.

Chiar si daca nu vom beneficia uneori de legume si fructe cultivate in mod organic, tot este de preferat sa le consumam pe cele care ni se pun la dispozitie decat sa optam pentru margarina, grasimi nesanatoase sau produse bogate in zahar, deloc recomandate pentru alimentatia noastra zilnica.

Carbohidratii sunt deci nutrimente de baza pentru o alimentatie echilibrata si sanatoasa, dar este vorba in primul rand despre carbohidratii din plante si alte surse vegetale si nicidecum despre alte tipuri de carbohidrati, unde nu sunt incluse suplimentar nici vitamine ori minerale si nici fibre alimentare.

Autor:  Lucia Mihailescu