Site coolinaria.ro

Ce facem atunci cand suferim de o toxiinfectie alimentara?


Ce facem atunci cand suferim de o toxiinfectie alimentara? In cele mai multe cazuri, episoadele de toxiinfectie alimentara dispar de la sine dupa aproximativ doua zile de la declansarea simptomelor, existand si situatii mai grave cand prezenta la medic va fi obligatorie pentru a se aplica un tratament de soc care sa curete organismul de toxinele acumulate intr-un procent mai mare.

Inainte insa de a ajunge la doctor, exista si masuri de prim-ajutor care sa fie adoptate pe loc, acasa, ameliorandu-se astfel o parte dintre simptome si grabindu-se simtitor vindecarea:

- mai inainte de orice este recomandat sa nu mai servim nimic, nici alimente si nici lichide timp de cateva ore bune;
- pentru a se preveni dezhidratarea, se pot suge cubulete de gheata sau se poate sorbi cu inghitituri mici cate o gurita de apa, in cantitati destul de mari, dar consumate cu incetul;
- pentru a se evita greata si dupa cateva ore de la declansarea toxiinfectiei alimentare, se vor introduce la masa doar produse usoare, de regula fiind vorba despre fructe si supe de legume cu ceva paine prajita;
- consumul de cafea si alcool nu este permis acum, iar tigara va face rau de asemenea;
- odihna este obligatorie, nefiind deloc recomandat sa se forteze si sa se desfasoare activitati care necesita eforturi cat de mici;
- chiar daca toxiinfectia alimentara este insotita si de constipatie, nu se recomanda sa se apeleze la medicamente de tip laxativ, fiind mai bine sa se serveasca la nevoie un ceai usor din papadie sau alt laxativ natural usor pentru a se incuraja astfel eliminarea mai rapida a toxinelor din organism.

Pe viitor, toxiinfectie alimentara va putea fi evitata daca se vor spala mainile mai des si de asemenea daca se va intretine si locuinta si ustensilele de gatit si servit masa la superlativ. Alimentele crude trebuie separate de cele gatite, iar carnea, daca nu este congelata, trebuie gatita foarte repede, la temperaturile recomandate de autoritatea sanitara.

Toate alimentele suspecte si toate produsele aduse de la piata care nu prezinta incredere trebuie aruncate imediat, iar spatiul unde au fost depozitate pentru vreme scurta sau mai lunga trebuie igienizat corespunzator.

In cazul in care simptomele sunt mai grave decat este de asteptat, prezentarea de urgenta la medic va fi obligatorie, fiind util sa se identifice din timp si cauzele posibile care au stat la baza declansarii toxiinfectiei alimentare.

Autor:  Lucia Mihailescu