Site coolinaria.ro

Ce mancam si ce nu pentru a ne bucura de o sanatate de fier?


Ce mancam si ce nu pentru a ne bucura de o sanatate de fier? Alimentatia sanatoasa poate reduce riscul de imbolnavire cu pana la 80 de procente fiind deja larg cunoscut faptul ca o dieta haotica este principalul factor de risc pentru decesul prematur alaturi de niveluri crescute ale stresului si factorii de poluare.

O alimentatie echilibrata, menita sa ne confere o sanatate de fier nu este nici greu de adoptat si nici nu presupune investitii mari, dar necesita din partea noastra mici eforturi de vointa, o informare corecta si respectarea unor pasi simpli pe care sa ii urmam pe tot parcursul vietii noastre.

Dintre alimentele recomandate pentru o astfel de dieta se remarca in primul rand fructele si legumele viu colorate care, impreuna cu zarzavaturile si grasimile sanatoase, ne ofera zilnic nutrimentele de care avem nevoie, organismul putand astfel sa isi indeplineasca la superlativ sarcinile sale.

Apa si cerealele integrale vin pe locul imediat urmator, contribuind din plin la buna detoxifiere a organismului prin aportul bun de lichid si fibre alimentare pe care il aduc in organismul nostru uneori suprasolicitat de portiile prea mari consumate peste zi.

Acizii grasi omega 3 si omega 6 obtinuti din peste, oua, fructe de mare sau carnea de pasare sunt de asemenea esentiali pentru intretinerea sanatatii noastre si nu trebuie sa consumam chiar zilnic portii din aceste alimente pentru a ne bucura de o sanatate buna.

Proteinele din produsele animale alaturi de calciu contribuie si acestea la intretinerea sanatatii noastre, dezvoltandu-ne multumitor masa musculara si sistemul osos si protejandu-ne de boala atunci cand factorii diversi de risc ne ameninta sanatatea.

In ce priveste interdictiile de ordin alimentar de care ar trebui sa tinem mereu seama, nu trebuie sa se uite urmatoarele, cu un grad crescut de risc pentru sanatatea noastra pe termen lung:

- limitati la minimum introducerea grasimilor saturate la dieta;
- nu apelati decat foarte rar la inlocuitorii alimentari din comert, majoritatea obtinuti in mod artificial;
- nu cumparati un produs alimentar decat daca eticheta specifica foarte clar faptul ca nu contine substante periculoase pentru sanatate;
- gatiti mai ales cu produse sarace in colesterol;
- apelati in primul rand la alimentele cu indice glicemic scazut si evitati zaharul la dieta;
- evitati definitiv grasimile trans si cele hidrogenate din multe produse procesate;
- nu apelati prea des la alimente conservate la cutie sau la alimente dezhidratate, congelate etc.;
- folositi cu predilectie condimente cat mai proaspete si feriti-va de amestecurile de condimente care adesea contin aditivi alimentari periculosi;
- nu uitati sa introduceti la dieta alimente recunoscute pentru rolul lor pozitiv pentru sistemul circulator si pentru sanatatea inimii.;
- folositi sarea in cantitati mici la gatit.

Pentru beneficii sporite, la gatit este indicat sa se apeleze frecvent la metodele sanatoase de preparare a mancarii, dintre acestea gatitul la aburi si gatitul la cuptor remarcandu-se in mod special ca sanatoase.

Nu in ultimul rand, ustensilele folosite la gatit trebuie sa fie de cea mai buna calitate deoarece si conditia proasta a acestora va aduce deservicii sanatatii noastre. Multe produse asa-zis de succes au aparut pe piata, iar savantii in medicina de fiecare data au venit sa confirme sau sa infirme eficienta lor pentru un gatit sanatos.

Autor:  Lucia Mihailescu