Site coolinaria.ro

Vitamina D si afectiunile cardio-vasculare


Vitamina D si afectiunile cardio-vasculare Foarte des supusa analizelor stiintifice din ultima vreme, vitamina D este se pare secretul rezolvarii multor probleme ale organismului uman, o serie intreaga de afectiuni putand fi agravate de lipsa acestei vitamine.

Astfel, cancerul in toate formele sale, diabetul, tensiunea arteriala, bolile de plamani sau cele cardio-vasculare sunt mai prezent la pacientii cu deficit de vitamina D si aproape de neintalnit la cei care au cantitati mari din aceasta vitamina prezente in organism.

In ce priveste bolile de inima, aporturile de vitamina D pot reduce starile de inflamatie la cote optime, scazand astfel riscul si reducand in acelasi timp tensiunea arteriala, fapt pozitiv pentru tratarea corecta a unor astfel de grave probleme de sanatate.

Ateroscleroza este o alta boala vasculara care apare odata cu inaintarea in varsta, si aici nivelurile mari de vitamina D reusind sa previna aparitia sau agravarea acestei boli. Toti pacientii care s-au bucurat de un aport constant de vitamina D la dieta lor au reusit sa combata aparitia aterosclerozei, dar si a altor afectiuni cardio-vasculare.

Dozele zilnice de vitamina D recomandate pentru grupele de varsta diferite sunt dupa cum urmeaza:

- adulti pana la 50 de ani - 5 micrograme
- adulti intre 51 si 70 de ani - 10 micrograme
- adulti peste 70 de ani - 15 micrograme

Vitamina D poate fi procurata printr-o alimentatie corecta, dar de multe ori se va impune si un aport de suplimente alimentare, fie simple, fie compuse, asa cum recomanda medicul. Aceste suplimente pot fi usor de procurat, nu sunt scumpe si trebuie introduse la dieta pentru a se preveni cu succes multe dintre afectiunile care apar odata cu inaintarea in varsta.

Autor:  Lucia Mihailescu