Site coolinaria.ro

Obezitatea


Obezitatea Atunci cand o persoana castiga prea mult in greutate, pana la punctul in care aceasta ii dauneaza serios din punct de vedere medical, spunem despre acea persoana ca sufera de obezitate care este o boala cauzata de consumul a prea multe calorii in lipsa oricarei activitati fizice care sa compenseze acest abuz alimentar.

In zilele noastre obezitatea este o problema acuta, cazurile persoanelor care sufera de aceasta boala crescand alarmant fara a exista sanse vizibile de revenire la o situatie normala. Se raporteaza chiar statistici alarmante care spun ca aproape 40% dintre femei si mai mult de jumatate dintre barbati sufera de obezitate sau surplus de greutate.

Rata crescuta a obezitatii este ingrijoratoare si din cauza faptului ca aceasta boala este un factor crescut de risc pentru alte afectiuni precum bolile cardio-vasculare, diabetul si osteoartrita. Din nefericire, zeci de mii de persoane mor anual din cauza complicatiilor date de surplusul de greutate si celelalte afectiuni care insotesc aceasta problema.

De aceea este bine sa ne supraveghem in mod constant greutatea raportat la inaltimea pe care o avem, iar pentru acest lucru nu e nevoie decat de mentinerea unui bun raport intre numarul de kilograme pe care il avem si inaltimea noastra. Specialistii se ghideaza in general si dupa Indicele Masei Corporale (Body mass index - BMI) care poate fi o unealta utila pentru calcularea sanatatii corporale a unei persoane.

La calcularea Indicelui Masei Corporale se iau in considerare greutatea in kilograme si patratul inaltimii si se obtine un indice care daca se situeaza intre 25 si 30 de unitati va fi intotdeauna revelator pentru gravitatea situatiei in care se poate afla un pacient. Spre exemplu la o inaltime de 1.75m si o greutate de 80kg indicele greutate impartit la patratul inaltimii va fi de 26,1 unitati adica ar cam fi nevoie sa mai scadeti putin in greutate pana ce veti ajunge sub plafonul riscant de 25 de unitati. Un bun raport greutate/inaltime se va situa deci intre 18.5 - 24.9 de unitati, iar daca este peste 30 atunci va puteti considera o persoana obeza.

Daca doriti sa alegeti o dieta de succes care sa va ajute sa pierdeti kilogramele in plus feriti-va intotdeauna de "tratamentele de soc" si optati pentru o dieta echilibrata in vitamine, dar foarte saraca in grasimi. Pentru a pierde in greutate accentul trebuie pus nu atat pe reducerea la minim a cantitatilor de alimente ingerate cat pe descresterea apetitului alimentar in special in cazul persoanelor care au dezvoltat o adevarat pasiune pentru anumite feluri alimentare. Alegeti deci sa mancati acele alimente care sunt si bogate in vitamine si minerale, dar in egala masura nu va creeaza nici dependenta ci le puteti asimila usor fara a mai simti nevoia unei portii suplimentare.

Printre masurile imediate de schimbare a dietei sumneavostra puteti include si urmatoarele trucuri de gatit care sa va ajute sa nu depasiti pragul optim de grasimi si calorii pe care le consumati zilnic:
- initial nu veti renunta usor la carne deci incercati sa eliminati tot surplusul de grasimi fie prin fierbere indelungata si scurgere, fie prin transare cu cutitul;
- cautati doar branzeturile si lactatele cu continut scazut de grasimi;
- consumati pastele, orezul, cartofii, fasolea, mazarea cat mai simplu, fara sosuri sau adaos de uleiuri alimentare bogate in grasimi;
- eliminati cat mai multe dintre dulciurile si prajiturile consumate de obicei;
- faceti adevarate festinuri din cat mai multe portii de fructe, zarzavaturi si legume proaspete fara a va teme ca va poate aduce prejudicii de sanatate; atentie insa, multumiti-va ca in zilele respective sa nu mai consumati si alte feluri alimentare.

Iar daca va puteti convinge singuri ca aveti o problema de sanatate si sunteti suficient de curajosi incat sa va prezentati la medic atunci urmati cu strictete recomandarile acestuia si nu uitati sa ii cereti si o dieta adecvata starii dumneavoastra de sanatate care se va dovedi foarte eficienta daca veti dori cu adevarat sa reveniti la o greutate normala si sa va puteti continua viata sub cele mai bune auspicii.

Autor:   Lucia Mihailescu