Site coolinaria.ro

Cum arata piramida alimentara din punctul de vedere al vegetarienilor?


Cum arata piramida alimentara din punctul de vedere al vegetarienilor? La fel ca si piramida alimentara traditionala, binecunoscuta si tuturor consumatorilor din Romania, piramida alimentara folosita de vegetarieni imparte judicios alimentele pe grupe sanatoase, asa cum trebuie acestea introduse in meniurile zilnice pentru a se respecta nevoile nutritionale complexe ale persoanelor aflate la o dieta vegetariana.

La baza acestei piramide alimentare vegetariene se afla in mod oarecum surprinzator, dar si perfect logic banala apa plata pentru consum, esentiala pentru toate procesele din organism si de aceea recomandata a fi servita in cantitati de pana la 10 pahare pe zi pentru a optimiza metabolismul, detoxifiindu-l prompt si nepermitand starilor de inflamatie sa dea peste cap activitatea zilnica.

Imediat deasupra apei vin in proportie mare la dieta legumele si fructele, care vor furniza necesarul de nutrimente pentru organism in buna masura si care pot fi consumate la discretie daca nu sunt insotite de cantitati mari de uleiuri vegetale, zahar sau grasimi vegetale.

Intr-o proportie ceva mai mica, dar prezente totusi in meniul zilnic se regasesc si cerealele, orezul si pastele fainoase integrale, care de asemenea se recomanda a fi servite consistent, dar nu in portii mari ci alternate inteligent in meniurile de zi cu zi. A nu se uita ca cerealele pot veni deopotriva in forma lor naturala, adica boabe, cat si in forma de fulgi, faina integrala sau paste.

Deasupra cerealelor in piramida alimentara vegetariana se vor regasi in proportii corespunzatoare unele substitute ale lactatelor si branzeturilor, majoritatea din soia, germeni de grau si altele menite sa ofere un aport util de proteine, si adesea fortificate cu vitamine si minerale esentiale pentru sanatate. Tot aici vom putea gasi si legumele boabe care nu pot fi servite zilnic, dar care nu trebuie totusi sa lipseasca de la dieta pentru aportul lor bun de proteine.

In sfarsit, varful piramidei vegetariene include uleiurile si grasimile vegetale, multe seminte, nuci, alune si condimente diverse, proaspete si uscate, care sa ofere necesarul peste zi organismului, dar care trebuie consumate in cantitati mici deoarece altfel conduc la cresteri in greutate si chiar la probleme diverse de sanatate.

Mai putin vitamina B12 si iodul, cam toate nutrimentele esentiale vor putea fi procurate exclusiv din surse vegetale, existand si varianta introducerii de suplimente alimentare sau de produse fortificate care sa ofere tot necesarul de vitamine si minerale peste zi. Medicii sunt in asemenea situatie cei mai buni prieteni, ei putand sa faca o analiza generala si sa recomande schimbari importante pentru dieta vegetariana.

Piramida alimentara vegetariana este un intrument foarte util pentru alcatuirea meniurilor pe baza de produse de origine vegetala si poate fi consultata in detaliu pe Internet, de unde sa fie apoi printata si folosita ca atarie in bucatarie. Alaturi de alte surse bune de informatie, piramida alimentara vegetariana va ajuta mult la crearea de meniuri zilnice echilibrate, iar daca se apeleaza si la retete gustoase atunci nimeni nu va mai regreta ca a optat definitiv pentru un stil de viata vegetarian.

Autor:  Lucia Mihailescu