Site coolinaria.ro

Asiaticii se indreapta si dansii catre dieta cu alimente crude


Asiaticii se indreapta si dansii catre dieta cu alimente crude Pentru multa lume dieta pe baza de alimente crude a venit ca o surpriza din sanul Occidentului desi de asteptat ar fi fost ca un asemenea plan alimentar sa se nasca in Asia, acolo unde exista deja o traditie indelungata in acest sens. Cu toate acestea, asiaticii nu se lasa mai prejos si vin si ei, cu putina intarziere e drept, in intampinarea acestui trend alimentar cu o viziune culinara proprie, bogata in produse specifice continentului lor.

Promovata intr-un stil inconfundabil, dieta asiatica pe baza de alimente crude este inspirata de traditiile culinare ale Japoniei, Chinei, Thailandei, Vietnamului etc. si poate oricand sa stea la baza unui adevarat mod de a trai si a manca sanatos, fara a ne supune la nici un fel de privatiuni, asa cum ar putea parea la o prima vedere. Si aici ca si in Occident, alimentele crude vin sa detoxifieze si sa stimuleze sistemul imunitar, eliminandu-se treptat toate amenintarile care ingreunau in trecut activitatea optima a organismului nostru.

Dietele asiatice pe baza de alimente crude constau intr-un procent foarte ridicat sau chiar suta la suta din produse organice, consumate ca atare sau introduse crude in retete delicioase si foarte variate. Printre aceste retete exista unele destinate expres gurmanzilor, ceva mai bogate in calorii si pline de arome divine, dar exista de asemenea si retete menite sa amelioreze diferite boli, retete pentru slabit si de asemenea retete pentru sportivi sau pentru persoanele care desfasoara o activitate sustinuta peste zi.

Inclusiv alimentele crude de origine vegetala pot contine calorii din belsug, zahar si chiar alergeni si de aceea la o dieta pe baza de "cruditati" se recomanda la fel de mult cumpatarea ca si in cazul altor diete. Astfel alunele, unele cereale, lactatele, produsele din soia sau legumele bogate in grasimi sunt de introdus in meniuri cu moderatie, dieta trebuind sa se axeze mai mult pe zarzavaturi si salate, fructe si legume cu indice glicemic mic, fructe de mare, spirulina si alte produse agro-alimentare crude care nu pun sanatatea in pericol.

Spre deosebire de dieta similara din Vest, dieta asiatica pe baza de alimente crude se axeaza destul de mult si pe condimente, unele destul de picante si de asemenea pe o mare varietate de preparate marinate, muraturi, supe reci, taietei preparati dupa metode speciale, orez si chiar si clatite facute in asa fel incat sa nu se foloseasca deloc metodele traditionale de gatit. Asa cum este de asteptat, retetele asiatice vin in numar mult mai mare, iar aceasta diversitate este imbucuratoare, multi dintre vestici putand la randul lor sa profite de pe urma inventivitatii culinare proverbiale a asiaticilor.

Printre ingredientele care vor fi adesea regasite in preparatele crude din Asia se vor regasi atotprezentul fruct de mango, papaia, varza, spanacul, ceapa verde, nuca de cocos, multe fructe de mare, ciuperci shitake, seminte si condimente proaspete diverse, stevie, soia si tofu, fistic, spirulina, ardei iuti si multe alte ingrediente de prima mana din care sa se poata alcatui mese sanatoase si bine echilibrate in nutrimente.

La fel ca si europenii sau americanii, si asiaticii imbina miscarea fizica cu dieta pe baza de alimente crude, astfel considerandu-se ca se vor obtine rezultate mult mai bune pe termen lung. In special exercitiile pentru stimularea activitatii cardiace si cele de flexibilitate si/sau de meditatie sunt calduros recomandate pentru crearea unui tonus pozitiv peste zi. Alimentatia care genereaza foarte multa energie va fi astfel completata de exercitiul fizic, lucru pozitiv pentru mentinerea greutatii corporale la niste parametri normali.

De maxima actualitate, dietele asiatice pe baza de alimente crude includ mai toate retete foarte usor de preparat, care nu necesita decat prezenta in bucatarie a unui blender bun, un procesor valabil pentru alimente, un mixer si recipiente potrivite pentru servit masa. Igiena alimentara poate fi usor urmarita prin spalarea indelunga a ingredientelor, iar produsele alimentare se pot gasi destul de usor si pe piata noastra interna, dar nu intotdeauna la niste preturi foarte accesibile.

Pentru pasionatii de diete pe baza de alimente crude, alternativa asiatica se va dovedi de mare folos, la nevoie putandu-se oricand recurge la retetele provenite din aceasta zona, care sa aduca o mai mare varietate in meniurile zilnice. In plus, asiaticii ne pot deprinde cu unele noi obiceiuri alimentare sanatoase, lucru intotdeauna de dorit in cultura de tip vestic unde excesele si nepasarea genereaza adesea boli dintre cele mai grave, mai rar prezente si pe taramuri asiatice.

Autor:  Lucia Mihailescu