Site coolinaria.ro

Trucuri utile pentru ornarea si aranjarea preparatelor la masa


Trucuri utile pentru ornarea si aranjarea preparatelor la masa Indiferent daca aveti sau nu inclinatii artistice, ornarea si aranjarea preparatelor la masa este o activitate usor de deprins si oricine poate invata cum sa ofere celorlalti pranzuri gustoase, dar si estetice gratie jocului inspirat de culori si a simetriei care va insoti atat ornarea cat si aranjarea preparatelor pe masa.

Pentru aceasta nu trebuie sa studiem tratate stiintifice ci este suficient sa ne lasam ghidati de unele reguli simplu de urmat, care nu necesita nici multa inventivitate si nici mari investitii in accesorii suplimentare pentru ornarea si servirea meselor:

1. Mai intai de orice, nu e niciodata bine sa alegem pentru ornarea preparatelor accesorii necomestibile sau greu de "digerat" ci trebuie mizat pe ingrediente culinare care sa imbie mesenii la fel de mult ca si preparatul in sine.

2. In al doilea rand, este bine de stiut faptul ca elementele alese pentru ornarea preparatelor trebuie sa completeze inspirat felul principal fie prin aroma, prin gust si/sau prin culoare.

3. Nu este deloc o idee rea sa folosim de fiecare data pentru ornare unul dintre ingredientele deja introduse anterior in reteta culinara. Ciocolata va servi astfel si la ornare, ierburile proaspete precum patrunjelul merg si la gatit, dar si la ornare, iar rosiile sau ardeii grasi dau un gust bun mancarii si o pot complimenta si la final prin fasii sau felii de mare efect.

4. Atunci cand apelam la alte produse decat cele deja prezente in reteta culinara pentru a orna preparatul este indicat sa analizam dinainte daca rezultatul final va fi la fel de imbietor sau chiar si mai castigat prin adaugarea respectivului ingredient.

5. Regula de aur pentru ornarea preparatelor spune ca o mancare complexa necesita o ornare mai simpla pe cand o mancare usoara si simpla va cere mai multa inventivitate la ornarea sa.

6. Intrucat in prezent consumam frecvent produse alimentare procesate, la ornarea mancarii putem apela prioritar la produsele proaspete si naturale pentru a sugera macar asa ideea de preparat sanatos si bun pentru sanatatea noastra.

7. Farfuriile si platourile pentru servit masa sunt importante pentru efectul final, acestea netrebuind sa fie aglomerate cu mancare si permitand astfel o ornare de mare efect. Culoarea va adauga ceva suplimentar astfel incat totul sa decurga perfect la servirea mesei.

8. Geometria ustensilelor si a recipientelor pentru servit masa va cere automat si o aranjare simetrica a mancarii pe platouri si in farfurii, astfel fiind marit efectul de masa festiva chiar si atunci cand nu e vorba decat de o masa obisnuita.

9. Unul dintre secretele asezarii mesei implica apelul la numere impare atat pentru modul in care portionam mancarea cat si pentru ustensilele de servit masa. O bucata de friptura merge de minune cu 3 linguri de garnitura (mazare, cartofi, etc), iar una sau trei cirese arata mai bine pe inghetata decat doua cirese.

10. Pentru efecte dintre cele mai bune la ornarea mancarii, tot ceea ce presaram sau aranjam estetic pe preparatul dorit trebuie sa fie dispus in mod uniform. Uneori astfel pot fi mascate si micile imperfectiuni ale felului principal, un motiv in plus pentru a orna mancarea noastra cat mai uniform.

Autor:  Lucia Mihailescu