Site coolinaria.ro

Siguranta alimentara incepe cu o bucatarie bine igienizata!


Siguranta alimentara incepe cu o bucatarie bine igienizata! Produsele moderne pentru intretinerea si curatarea bucatariei sunt de maxima utilitate si permit savarsirea de activitati de igienizare in timp record si fara gres. Multe dintre aceste produse fac parte din categoria consumabilelor si e bine sa le schimbam cat mai des deoarece in bucatarie mucegaiul, microbii si bacteriile se inmultesc exponential fata de celelalte camere din locuinta noastra.

Prosoapele de hartie pentru bucatarie sunt o adevarata binecuvantare pentru igienizarea de suprafata, adesea doar cu ajutorul lor si a unei solutii pe baza de otet, zeama de lamaie sau alt agent de curatare reusindu-se sa se intretina spatiul de gatit stralucitor de curat si de asemenea lipsit de germenii care s-ar transmite si pe viitor daca am apela la buretii de bucatarie sau la alte stergatoare din materiale textile.

Produsele de tip antibacterian nu se folosesc zilnic in bucatarie si nici macar saptamanal, dar e bine sa le avem la indemana pentru a face de doua ori pe luna o dezinfectie generala a bucatariei, in acest mod asigurandu-ne ca mai potolim putin avalansa de germeni care vrand nevrand este prezenta chiar si in bucatariile care stralucesc de curatenie. Suprafata de gatit, chiuveta si alte spatii care intra in contact cu alimentele pot fi curatate foarte bine si cu solutie de otet, bicarbonat de sodiu, solutie cu lamaie, etc.

Frigiderul nu trebuie lasat sa picure sau sa pastreze umezeala si de aceea este necesar sa fie curatat imediat atunci cand raman urme de la produsele alimentare depozitate aici. Similar, si camara de alimente sau alte spatii de depozitare nu trebuie sa prezinte nici o urma de umezeala pentru a se preveni astfel aparitia mucegaiului si raspandirea accelerata a germenilor. Alimentele se pastreaza conform recomandarilor producatorilor si trebuie manipulate cu atentie pentru a nu se contamina unul de la celalalt.

Galeata pentru gunoiul menajer sau orice alt recipient folosit in acest scop in bucatarie se tine intotdeauna cu capac ermetic pentru prevenirea inmultirii insectelor, dar si pentru a se diminua riscurile de contaminare in bucatarie. Spatiul de depozitare a gunoiului menajer se dezinfecteaza periodic, nefiind nici aici recomandata utilizarea deasa a produselor antibacteriene care pot genera probleme mai mari prin folosirea lor prea frecventa.

In bucatarie, este de preferat ca podeaua sa fie acoperita cu gresie sau alte materiale usor de curatat, care nu retin umezeala sau resturile alimentare. Covoarele nu au de regula ce sa caute aici, dar se poate apela la mici carpete pentru a se proteja picioarele de raceala gresiei. Podeaua din bucatarie se dezinfecteaza de cel putin 2 ori pe saptamana cu solutie de apa cu clor sau cu alte produse usoare de curatenie.

Orice alte masuri de igienizare a spatiului de gatit veti considera utile de luat sunt foarte potrivite, dar nu uitati sa folositi toata gama de produse antibacteriene ceva mai rar si sa optati in schimb pentru produse de igenizat si curatat bucataria pe cat posibil naturale si bineinteles eficiente pentru combaterea germenilor si a mucegaiului. In acest mod, bucataria voastra va fi mai sigura si chiar daca nu va arata stralucitor de curata veti sti macar ca nu riscati sa va contaminati odata ce ati luat toate masurile pentru a va proteja multumitor impotriva temutilor microbi de bucatarie.

Autor:  Lucia Mihailescu