Site coolinaria.ro

Ce pâine sa alegi?


Ce pâine sa alegi? In familia mea painea are un loc de cinste, nelipsind niciodata de pe masa. Cand mergem la cumparaturi, ne este destul de greu sa o alegem pe cea mai sanatoasa din multitudinea de sortimente aparute pe piata: alba, neagra, intermediara, toast, graham sau cu adaos de boabe de cereale sau de floarea soarelui. Si totusi, ce fel de produs de panificatie ar trebui sa alegi pentru a avea o alimentatie sanatoasa?

In primul rand, trebuie sa alegi painea ambalata, cu eticheta, pentru ca doar aceasta Iti poate oferi informatiile nutritionale complete ale acestui produs. Fii foarte atenta, pentru ca primul ingredient continut de paine ar trebui sa fie faina integrala, In proportie de peste 90%, urmata de sare si drojdie. Spune nu painii care contine “afanatori”, E-uri folosite pentru a o pastra proaspata mai mult timp.

Painea pe care o cumperi nu trebuie sa contina urmatoarele ingrediente: conservanti, grasimi hidrogenate (margarina), arome identic naturale (artificiale), coloranti (caramel), acidifianti, emulgatori (E481, E272b sau E472), dextroza sau glucoza.

Nu vreau sa te sperii, dar majoritatea tipurilor de paine din comert contin aproape toate ingredientele de pe lista neagra de mai sus. Te vei Intreba probabil ce efecte negative pot avea toate aceste ingrediente asupra sanatatii tale. Iata doar cateva dintre ele: favorizeaza aparitia migrenelor, a crizelor de vezica biliara, a cariilor, a tumorilor sau a iritatiilor.

Incearca pe cat posibil sa eviti consumul de paine alba, pentru ca In timp conduce la aparitia obezitatii si a sindromului metabolic (diabet, hipertensiune, cancer, boli vasculare etc.). Cea mai sanatoasa paine este cea facuta din faina de grau de macinis integral sau total, neagra, dar nu colorata. Acest tip de faina contine vitaminele B si E, minerale si fibre.

Nu In ultimul rand, perioada de valabilitate a painii pe care o pui In cosul de cumparaturi trebuie sa fie cat mai mica. Astfel te asiguri ca ai ales painea cu cantitatea cea mai mica de E-uri, asadar cea mai sanatoasa.

Autor:  Simona Stefanuca