Site coolinaria.ro

Preparatele alimentare cu insecte patrund cu incetul si in Europa


Preparatele alimentare cu insecte patrund cu incetul si in Europa De cativa ani de zile, Europa este asaltata incetul cu incetul de produse alimentare asiatice care contin tot felul de insecte in reteta lor de preparare, iar consumatorii europeni par sa raspunda deocamdata pozitiv acestei oferte, cumparand fie si din simpla curiozitate, astfel de produse considerate in Asia a fi una dintre cele mai bune surse de proteine complete.

Singura problema care a fost ridicata cu privire la preparatele pe baza de insecte priveste siguranta alimentara a acestor produse, multa lume intrebandu-se daca acestea sunt sau nu sigure pentru depozitarea si transportul lor pe termen mediu sau lung de timp. In mod teoretic, si aceste produse pot fi conservate multumitor prin metodele standard folosite in industria alimentara, dar evaluarea este in curs, urmand ca autoritatile europene sa emita opinii avizate in scurta vreme pe acest subiect.

Comparativ cu alte produse animale, insectele si preparatele gatite cu insecte sunt mai simplu de procurat si de procesat si ofera beneficii bune pentru sanatate, fiind privite de o serie de specialisti in nutritie chiar ca superioare carnii si derivatelor sale, adica fiind lipsite de colesterol, grasimi saturate si alte substante care pun in pericol sanatatea omului.

Greierii, furnicile, diferite tipuri de viermi, lacustele, gandacii de apa, carabusii, albinele si chiar si fluturii pot fi utilizate frecvent la prepararea de meniuri bogate in proteine, metodele de gatit variind de la simpla procesare pentru consumul in stare aproape cruda si pana la fierbere, prajire sau coacere la cuptor sub forma de ingrediente in preparate complexe.

Inclusiv unii specialisti ai O.N.U. recomanda crearea unor "ferme de insecte" autoritatilor din intreaga lume, estimarile acestor savanti fiind destul de sumbre cu privire la viitor alimentar al omenirii si de aceea fiind foarte bine venita aceasta sursa alternativa de hrana, care sa potoleasca multumitor cererea tot mai mare de hrana din partea unei populatii aflata intr-o continua crestere.

Organizatiile pentru protectia drepturilor animale vin insa sa combata acest nou atentat la echilibrul ecologic al planetei, aratand cu dovezi clare faptul ca riscul ca resursele de hrana sa nu fie suficiente pe viitor este unul minor, in realitate putandu-se face planuri din timp pentru a se raspunde la superlativ necesitatilor alimentare ale populatiei fara a se mai macelari insectele sau alte fiinte nevinovate ale planetei noastre.

In Europa, parerile sunt impartite pentru moment, o serie de cetateni ai Uniunii fiind pentru consumul de insecte, iar altii impotriva, fiind pana la urma o decizie care sa se poata lua in deplina cunostinta de cauza doar dupa analiza atenta a tuturor implicatiilor pe care le poate aduce acest lucru pentru sanatatea alimentara a populatiei.

Pentru moment, ne aflam intr-o faza mai degraba experimentala, cand se cantaresc in detaliu toate aspectele, urmand ca mai tarziu sa se stimuleze sau nu comertul alimentar cu insecte in acord cu datele stiintifice puse la dispozitia comisiilor europene, dar si tinandu-se cont de standardele pentru protectia animalelor si a mediului inconjurator.

Autor:  Lucia Mihailescu