Site coolinaria.ro

Produsele alimentare de la raft pot arata proaspete, dar sunt ele in realitate astfel?


Produsele alimentare de la raft pot arata proaspete, dar sunt ele in realitate astfel? Cu totii suntem incantati de modul fericit in care au ajuns sa ne fie oferite produsele alimentare la raft atat de catre marile marketuri cat si de catre magazinele obisnuite, dar putina lume stie totusi faptul ca nu intotdeauna aceste produse sunt si suficient de proaspete pe cat ne lasa prezentarea facuta lor sa credem.

Nu de putine ori, comerciantii alimentari vor apela la metode specifice pentru a lungi perioada de viata a produselor la raft si a le conferi acestora o stare de prospetime oarecum artificiala, fapt usor de constatat atunci cand ajungi cu marfa cumparata acasa si descoperi cu surprindere ca se degradeaza aici intr-un ritm accelerat desi tu, la randul tau, incerci sa o depozitezi in conditii optime.

In realitate, aproape orice produs alimentar care sta mai mult de o saptamana la raft va fi supus degradarii, in special fructele, legumele, ouale si alte alimente proaspete avand de suferit din cauza expunerii lor la niste factori de mediu care, vrand nevrand le saracesc de bogatia initiala de nutrimente si le fac mai putin valoroase din punct de vedere calitativ.

In astfel de cazuri, comerciantii apeleaza la unele cai eficiente de prelungire a duratei de viata a produselor, folosind de exemplu fungicide sau bioxid de sulf pentru a preveni aparitia mucegaiului, impachetari in vid, depunerea la rece imediat dupa recoltare, introducerea de 1-metilciclopropena pentru oprirea proceselor de coacere la fructe si legume si alte mijloace de lungire a vietii unui produs alimentar la raft.

Nu intotdeauna insa asemenea masuri sunt si spre avantajul consumatorilor deoarece se pot pierde astfel nu doar nutrimente pretioase, dar si chiar gustul si aroma originale pe care ne-am obisnuit sa le savuram in trecut, nefiind deloc de mirare in prezent faptul ca multa lume se plange ca mancarea parca nu mai are acelasi gust ca pe vremuri, astfel de masuri luate de comercianti si producatori ducand la o asa stare de lucruri.

Inclusiv produsele de origine animala sunt tratate chimic pentru a-si pastra "prospetimea", aici discutia fiind ceva mai lunga, iar problemele care sa fie ridicate mult mai grave decat in cazul fructelor si a legumelor. In functie de onestitatea producatorului sau a comerciantului, consumatorii se vor bucura de produse calitativ superioare sau nu, in realitate doar producatorii si comerciantii fiind protejati de legile in vigoare si avand dreptul sa foloseasca oricare dintre chimicalele amintite mai sus fara nici o problema din partea autoritatilor.

Discutam deci despre inselatorie la lumina zilei si inca cu sprijinul autoritatilor, consumatorii fiind in mod evident lasati in ceata privitor la modul in care sunt "coafate" unele dintre produsele alimentare oferite lor la raft, lucru deloc incurajator pentru viitorul comertului din tara noastra sau chiar si cel din tarile dezvoltate ale Europei.

Lungirea duratei de viata a unor produse alimentare prin apelul la substante chimice nu este deloc agreata de catre consumatorii din intreaga lume, nimeni nedorindu-si sa inghita substante periculoase pentru sanatate, fie si in doze foarte mici, considerate ca "sigure" de catre autoritati. Din acest motiv, consumatorii ar trebui sa se indrepte mai des catre pietele agro-alimentare si catre micii producatori deoarece aici sansele sa dai peste asa ceva sunt relativ mai mici, iar produsele ceva mai aproape de o stare de prospetime naturala a lor.

Refuzul constant venit din partea consumatorilor va putea sanctiona de fapt politica gresita a autoritatilor cu privire la siguranta noastra alimentara, in acest mod gasindu-se poate pe viitor cai ceva mai potrivite pentru lungirea duratei de viata a alimentelor, fara apelul la chimicale si fara a se mai insela asteptarile cumparatorilor. Solutii se pare ca exista si inca dintre cele mai bune, ramanand la discretia producatorilor si a comerciantilor sa le si introduca intre practicile lor obisnuite atat din respect pentru clientii dansilor, cat si pentru cresterea sigurantei alimentare generale a populatiei.

Autor:  Lucia Mihailescu