Site coolinaria.ro

E-urile si sanatatea


E-urile si sanatatea Rafturile supermarketurilor ne ademenesc cu "bunatati" de tot felul, dar, cel mai adesea, acestea sunt asezonate cu aditivi alimentari din belsug. Cu totii stim ca aditivii alimentari apar pe etichete sub forma literei E, urmata de un indice compus din trei sau patru cifre.

Rolul acestor E-uri, care sunt substante chimice, este de a ameliora proprietatile alimentelor: gust, culoare, miros sau rezistenta la alterare. Te vei intreba ce efecte negative are asupra organismului consumul indelungat al alimentelor ameliorate cu E-uri. Pentru a intelege impactul pe care il au aceste E-uri trebuie sa ne gandim ca o substanta straina nu poate fi administrata timp indelungat in organism, fara a produce efecte secundare. Dintre aceste efecte as putea enumera distrugerea sistemului imunitar, aparitia tumorilor maligne sau benigne, a bolilor cardiovasculare, ale tubului digestiv sau a alergiilor.

Probabil nu stiai ca, la nivel mondial, mortalitatea datorata consumului de alimente "imbunatatite" cu substante artificiale, se afla pe locul patru, dupa consumul de droguri, medicamente si accidentele de circulatie.

Pe "lista neagra" a aditivilor alimentari sunt trecute urmatoarele E-uri:
E 141, E 150, E 171, E 172, E 173, E 240, E 241, E 477
E 220-224, E 338-341, E 450, E 407, E 461, E 463, E 465- 466, E 230-233, E 200, E 230-234, E 250-252, E 461, E 463, E 320, E 321 (antioxidanti din margarina), E 311, E 312, E 330 (acid citric sau sare de lamaie)
E 102 , E 110, E 120, E 124 , E 230
E 123(interzis in SUA, il gasim la noi in bomboane, ursuleti de guma, jeleuri, dropsuri mentolate, branza topita si creme de branza), E 131, E 142, E 211 (bauturi racoritoare, conserve si preparate din carne), E 213, E 214, E 215, E 217, E 230, E 631 (in sosuri si supe concentrate)

Dar, oare chiar toti aditivii alimentar sunt daunatori sanatatii noastre?
Exista totusi si E-uri "bune", care nu au efecte negative dintre as putea enumera:
vitamina E naturala E 306, antioxidant natural, prezent in ficat, oua, peste, soia;
vitamina C naturala, acidul ascorbic - E 300 (antioxidant);
clorofila E 140 - colorant natural intalnit in produse de cofetarie, pasta de dinti, cosmetice;
lecitina E 322 - antioxidant natural (prezent si in ciocolata);
pectina E 440 - gelifiant natural.

Pe viitor, haideti sa nu mai fim inselati de ambalajele atragatoare si sa citim cu atentie sportita eticheta produsului inainte de a-l pune in cos.

Autor:  Simona Stefanuca