Site coolinaria.ro

Imbratisati vegetarianismul pentru a scapa de diverticulita


Imbratisati vegetarianismul pentru a scapa de diverticulita Diverticulita inca nu face ravagii in Romania asa cum se intampla de mai multa vreme in tarile vestice, dar ar fi cazul ca si romanii sa ia masuri alimentare din timp pentru a se pazi de aceasta boala deranjanta, iar adoptarea unui stil de viata vegetarian sau macar reducerea carnii si a produselor animale de la dieta pot fi de mare ajutor in acest sens.

Din punct de vedere medical, diverticulita se caracterizeaza prin crearea unor pungi pe parcursul intestinului gros, unde se vor depune resturi alimentare care pot conduce la aparitia de inflamatii grave si infectii, iar in timp pot degenera in cancer daca nu se detoxifiaza adecvat organismul de doua sau chiar de trei ori in fiecare an.

Simptomele date de diverticulita pot include crampe abdominale, diaree repetata, balonare, constipatie sau o stare crescuta de stres si dureaza pe intervale cuprinse intre doua sau mai multe ore si pana la zile intregi sau chiar si o intreaga saptamana.

Persoanele care consuma preponderent o dieta bogata in carne si produse animale au un risc foarte mare de contractare a diverticulitei, la polul opus aflandu-se vegetarienii care reprezinta in mod statistic un procent mic intre bolnavii care au fost vreodata diagnosticati cu aceasta afectiune.

Avantajul dietei vegetariene este dat de aportul mare de fibre alimentare la dieta, lucru care faciliteaza curatarea adecvata a colonului si prevenirea aparitiei pungilor de pe colon care sa retina pentru multa vreme tot felul de resturi alimentare.

Chiar si pentru pacientii deja diagnosticati cu diverticulita, consumul de produse vegetale si aportul bun de apa peste zi va ameliora si va preveni reaparitia acestei boli, fibrele alimentare putand detoxifia la superlativ colonul daca sunt incluse in doze corecte in meniul nostru zilnic.

Pentru a se preveni deci aparitia diverticulitei ca urmare a unei diete de tip vestic, bogata in carne si produse procesate si saraca in produse vegetale si fibre alimentare, se recomanda calduros adoptarea unei diete vegetariene si de asemenea se recomanda cresterea aportului de apa peste zi pana la 10 pahare, apa putandu-se face mai placuta la gust cu suc proaspat de lamaie, dar trebuind sa fie consumata in cantitati suficient de mari incat sa previna instalarea acestei boli destul de grave pentru organismul uman.

Autor:  Lucia Mihailescu