Site coolinaria.ro

Sunt antioxidantii siguri pentru sanatatea noastra?


Sunt antioxidantii siguri pentru sanatatea noastra? Multe voci in prezent, unele venind chiar si din sanul comunitatii medicale, atrag atentia asupra riscurilor pentru sanatate pe care le poate aduce aportul de antioxidanti la dieta, in special suplimentele alimentare fiind puse sub lupa si aratate ca nocive, cu exemple diverse mai mult sau mai putin concludente.

Antioxidantii in sine sunt totusi foarte valorosi pentru sanatate, nimeni neputand afirma pana la ora actuala ca aceste substante nu ar avea un rol benefic pentru sanatatea organismului uman. Ceea ce se acuza insa este faptul ca excesele pot conduce la dezechilibre diverse, iar acest lucru poate fi adesea adevarat, temerile noastre fiind astfel pe deplin justificate.

Betacarotenii si vitamina A, de exemplu, luate in cantitati prea mari pot conduce la o pigmentare accelerata a pielii, dar si la sangerari dese, iar excesul de vitamina E poate conduce la probleme ale sistemului circulator, lucru paradoxal dat fiind faptul ca vitamina E este recunoscuta pentru beneficiile aduse sanatatii vaselor de sange.

Persoanele bolnave de cancer trebuie si acestea sa se pazeasca de antioxidanti inainte de a se supune chimioterapiei sau radioterapiei deoarece celulele de cancer pot deveni mai puternice in prezenta antioxidantilor, iar bolnavul doreste ca dimpotriva aceste celule sa fie suficient de vulnerabile la atacul substantelor chimice sau acela al radiatiilor.

Pentru persoanele sanatoase, aportul zilnic de antioxidanti reprezinta insa o binecuvantare, in acest mod prevenindu-se cu succes multe boli, intarindu-se sistemul imunitar si oferindu-se resurse suplimentare tuturor proceselor vitale din organism.

Fumatorii si persoanele care consuma frecvent alcool de asemenea au nevoie de o dieta bogata de antioxandanti care sa ii ajute sa compenseze deficitul de vitamine si minerale cauzat de viciul lor, dar si aici excesele se pot dovedi nocive, antioxidantii trebuind sa fie oferiti doar in cantitatile recomandate de medici.

Mortalitatea in randul persoanelor care introduc antioxidanti la dieta este, pe ansamblu, mai scazuta decat la persoanele care adopta o dieta saraca in antioxidanti, o dovada a faptului ca antioxidantii sunt eficienti pentru prevenirea bolii, dar exista si cazuri inregistrate clinic care demonstreaza efectul negativ al antioxidantilor, aceste cazuri fiind totusi izolate si nu reprezentative pentru aceasta problema.

Inclusiv pe studiile desfasurate pe animale s-a demonstrat clar faptul ca aceste substante fac bine si nu rau, iar studiile desfasurate pe subiecti umani de asemenea au dat rezultate pozitive, astfel creandu-se de fapt si indreptarele utile pentru medici conform carora sa fie recomandate dozele zilnice de antioxidanti din categorii diferite.

Pe total, antioxidantii raman in continuare substante de neinlocuit pentru dieta oricarei persoane, prevenind cu succes boala si ameliorand efectele inaintarii in varsta, dar trebuie exercitata totusi multa prudenta atunci cand antioxidantii se vor extrage din suplimentele alimentare si nu din alimentatia zilnica.

Suplimentele alimentare cu antioxidanti trebuie luate doar sub control medical, fiind gresit sa se ia aceste suplimente la intamplare sau pentru ca asa se considera unilateral ca ar fi mai bine pentru sanatate. Exista de asemenea suplimente alimentare fara limita de timp si suplimente alimentare care se administreaza pe durate limitate de timp, si aici fiind nevoie de prezenta si avizul medicului.

A nu se evita deci aportul de antioxidanti din alimentatia zilnica, dar a se evita aportul de antioxidanti din suplimente alimentare in absenta recomandarilor exprese ale unui specialist care va stabili cu competenta atat tipul de suplimente cat si cantitatea zilnica care sa fie administrate doar in perioada de timp optima si nu altfel.

Autor:  Lucia Mihailescu