Site coolinaria.ro

Retete pentru Halloween


Retete pentru Halloween Pentru ca seara aceasta se anunta a fi una de "groaza", ne-am gandit ca este important sa fiti pregatiti cel putin cu suficienta energie pentru a alerga de frica vrajitoarelor si monstrilor, de aceea, va propunem cateva retete de Halloween:
Biscuiti cu dovleac
Ingrediente:
- 125 gr unt topit si racit
- 315 gr zahar brun
- 375 gr dovleac (ras pe razatoarea mare)
- 625 gr faina
- 4 lingurite praf de copt
- 250 gr stafide
- 250 gr arahide maruntite sau nuca
- 2 oua
- esenta de vanilie, un praf de sare

Prepararea
Cuptorul se incalzeste la 180°C.
Se amesteca bine untul cu zaharul brun si apoi se adauga ouale. Dupa ce compozitia s-a omogenizat, se adauga esenta de vanilie si dovleacul.

Dovleacul poate fi ras pe razatoarea mare si calit usor impreuna cu scortisoara sau poate fi copt in cuptor pana ce pulpa devine moale. Fie copt sau inabusit el trebuie lasat sa se raceasca inainte de al amesteca cu restul ingredientelor. Adaugam apoi faina si praful de copt si continuam omogenizarea compozitiei. La final se adauga arahidele bine maruntite (sau nucile, in functie de preferinta) si stafidele.

Se coc la cuptor timp de 10-15 min.

Operatia se repeta pana ce epuizati compozitia. Forma lor poate fi neregulata.
Odata copti, biscuiti se scot si se lasa la racit.

Se pot servi dimineata la micul dejun cu ceai sau lapte.

Matura vrajitoarei cu sos de iaurt
Ingrediente sunt in functie de numarul de personae:

- Tomate cherry
- Castraveti taiati in cuburi
- Telina felii subtiri
- Ardei gras verde, rosu si galben taiati in bucati
- Conopida oparita si desfacuta in mici buchetele
- Cateva ciuperci

Sos:
- 170 gr iaurt natur
- 170 gr maioneza
- 30 gr morcov ras
- 30 gr ceapa verde taiata fin
- 1 legatura de patrunjel taiata fin
- 1 lingura ketchup
- 1 catel de usturoi pisat
- un varf de lingurita de curry (dupa preferinta)
- 1 lingurita de mac
- Sare si piper dupa gust

Prepararea
Faceti mici maturi cu ajutorul unor bete pentru frigarui. La capetele lor puneti hartie bej (poate fi din hartie de la pungile kraft –bej- sau din hartie pergamentoasa) pe care o decupati fin ca sa arate ca perii maturii.dupa care o infasurati dupa betele de frigarui si le legati fie cu rafie sau cu ata.

Pe coada micutei maturi infigeti alternand cate o bucata din legumele pe care le-ati pregatit: prima va fi o tomata cherry, o rondela de morcov, o buchetel de conopida, o bucatica de castravete, inca o felie de morcov si una de ardei, etc, in functie de preferinta. Toate legumele trebuie sa ocupe toata frigaruia.

Sosul:
Se amesteca toate ingredientele pentru sos dupa care se introduc in frigider. Se pastreaza la rece pana in momentul servirii.

Se serveste ca entrée. Fiecare va aprecia si se va bucura de prezentarea interesanta si de aspectul de Halloween a legumelor asortate.

Prajitura ‘’Tarantula’’ pentru Halloween
Ingrediente:

- 4 oua
- 4 linguri zahar tos
- 3 linguri faina
- 3 linguri cacao
- Pentru umplutura si decorare se face o crema de vanilie universala la care adaugam cacao.
Prepararea

Ouale se separa. Se bat albusurile spuma cu zaharul, pana ce se intaresc ca pentru bezea, se adauga cate un galbenus batand in continuare iar la final se adauaga faina care a fost cernuta in prealabil si amestecata cu cacao.

Cuptorul se incalzeste.
Compozitia se separa. ¾ va fi folosita pentru a realiza corpul tarantulei si ¼ pentru cap.

Pentru corp se foloseste o forma din silicon iar pentru cap o forma mai mica. Se pun in cuptorul incalzit in prealabil si se coc timp de 35 min.
Intre timp se face crema de ciocolata (2 oua, 150 gr zahar 2 linguri de lapte, zahar vanilat se amesteca si se pun la bain marie pentru exact 10 min. Cans compozitia are consistenta unei smantani mai subtiri se da de pe foc vasul si se amesteca bine cu cacao) Cand sunt gata cele 2 forme se scot din cuptor, se taie si se insiropeaza dupa care se intinde crema de ciocolata si intre blaturi si pe desupra. Pentru a-i da tarantulei o forma cat mai verosimila puteti sa o tapetati cu ciocolata rasa sau cu nuca.

Pe forma mica plasati doua bombonele in loc de ochi si pentru corp confectionati cele 8 picioare dintr-un carton peste care pudrati putina cacao. Pentru decorare va invit sa va folositi imaginatia.

Coktail de Halloween
Ingrediente:

- 2 portocale
- 200 gr dovleac
- 200 ml lapte din nuca de cocos
- 2 linguri de zahar
Preparare:

Portocales se storc. Mixati foarte bine cu robotul de bucatarie dovleacul. Aduagati apoi sucul de portocale, laptele din nuca de cocos si zaharul. Omogenizati bine bautura.

Se pune la frigider si se serveste rece.

Crumble de Halloween
Ingrediente:

- 1 kg dovleac
- 2 cepe
- 3 linguri de smantana
- 150 gr faina
- 80 gr unt
- 200 gr cascaval ras
- Sare, piper
- 1 legatura de patrunjel

Preparare:

Dovleacul se curate de coaja si se taie in bucati.
Ceapa se curate de coaja si se taie in felii subtiri.
Intr-un vas care va merge in cuptor se amesteca dovleacul taiat bucati impreuna cu ceapa feliata in cuptorul incins la 180°C pentru 35 min.

Cat timp acestea sunt in cuptor, pregatim compozitia, anestecand faina cu untul cu varful degetelor. Se adauga si cascavalul ras si continuam sa amestecam.

Cand dovleacul este copt, se zdrobeste cu furculita ca sa rezulte un piure. Se adauga smantana, se sareaza si se pipereaza. Se presara pe deasupra patrunjelul taiat.

Piureul de dovleac se acopera apoi de aluatul pe care l-am pregatit si se da la cuptor din nou pentru 20 min la 180°C. Crusta de deasupra trebuie sa fie aurie.

Se serveste cald cu salata.

Dovleac de Halloween umplut cu patrav
Ingrediente:

- 4 dovleci de dimensiune mica
- 4 cartofi
- 400 gr file de pastrav
- 4 oua
- 1 ceapa
- 2 linguri de smantana
- Nucsoara
- Sare, piper macinat dupa gust

Preparare:

Cuptorul se incalzeste la 180°C. Cartofii se pun la fiert in coaja, in apa sarata, timp de cca 30 min (in functie de marimea lor). Dupa ce s-au fiert, se scurge apa din vas si se lasa sa se racoresca putin.

Fiecarui dovleac i se taie 2/3 din partea superioara, in asa fel incat sa aibe aspectul de capac. Cu ajutorul unei lingurite dovleacul de goleste de pulpa.

Ceapa se curata de coaja si se taie in felii si apoi in bucatele fine. Intr-un vas se pune apa, se sareaza si se clocoteste apa. Cand apa este clocotita se introduc la fiert pentru 10 min; fileul de pastrav, ceapa si pulpa dovleacului.

Se da de-o parte si se scurge bine de apa. Pestele si dovleacul se zdrobesc bine cu furculita, la care se adauga si cartoful curatat de coaja. Totul se amesteca bine impreuna cu galbenusurile oualor si cu smantana. Sarati, piperati dupa gust si adaugati un varf de lingurita de nucsoara.

Albusurile se bat spuma si incorporatile usor piureului obtinut. Umpleti dovlecii cu aceasta compozitie si puneti-I in cuptorul cald sa se coaca pentru min 15 min.

Supa de Halloween
Ingrediente:

- 800 gr dovleac
- 2 cepe
- 100 gr smantana
- 100 gr paine feliata si taiata in cuburi
- 1 mar verde
- 1 varf cutit de nucsoara rasa
- 0,5 l apa
- 1 lingura ulei de masline
- Sare si piper

Prepararea:

Intr-un vas se pune apa la fiert. Cand apa clocoteste se adauga cele 2 cepe care au fost curatate si tocate marunt si miezul de dovleac taiat in cuburi.

Sarati, piperati si aduagati si nucsoara. Lasati sa fiarba timp de 30 min la foc domol. In acest timp, uleiul se pune intr-o tigaie, se incinge si in el se prajesc cu grija painea taiata in cubulete. Painea trebuie sa fie mai veche. Rezulta niste crutoane care trebuiesc scoase apoi pe un servet de hartie pentru a se scurge excedentul de grasime.

Dupa ce supa este fiarta, se da de-o parte de pe foc si legumele se mixeaza. I se adauga smantana si crutoanele. Pentru decor, marul se taie in doua si se indeparteaza semintele. Cu ajutorul unui cutit special se fac melcisori din mar si se adauga in supa.

Supa se serveste adaugand alaturi felii de mar.

Pentru sarbatoarea de Halloween cumparati special un dovleac, taiati-l la partea superioara, indepartati-I semintele si partea fibroasa din mijloc. Folositi pulpa la prepararea supei, iar coaja folositi-o drept vas pentru servirea supei la masa. Va fi o prezentare spectaculoasa

Ochii bufnitei
Ingrediente

- Biscuiti sau crackeri cu graham (sau faina integrala)
- Bezele
- Ciocolata
- Bombonele galbene
- Bombonele décor
- Cateva semeinte de migdale

Prepararea

Bezelele se taie in doua si se aseaza pe un biscuite mare din graham sau din faina integrala. Peste bezele se pun cate o bomboana galbena. Se introduce in cuptorul cu microunde numai pentru 2-5 secunde ca sa se topeasca bomboana galbena. Se scoate, se pun doua bucatele de ciocolata peste bomboana topita. Se mai introduce in cuptorul cu microunde pentru cateva secunde, atat cat sa topesca cele doua grauncioare de ciocolata. Cat inca sunt calde si bezeau si bombonelele se lipeste in loc de nas, o jumatate de migdala.

Lucrati delicat. Toate componentele trebuie sa se lipeasca discret si curat, fara sa se intrepatrunda culorile. Lasati sa se raceasca si apoi serviti. Puteti sa faceti aceste bufnite cu o seara inainte de petrecere si vor fi la fel de gustoase.

Autor:  Maria Raducu