Site coolinaria.ro

De ce am nevoie pentru a-mi oferi o alimentatie echilibrata?


De ce am nevoie pentru a-mi oferi o alimentatie echilibrata? 1. Consuma cat mai multe produse agro-alimentare recunoscute pentru bogatia lor de nutrimente. Cerealele integrale sunt unele dintre acestea, legumele de asemenea, iar fructele si lactatele pot incheia acest ciclu al alimentelor foarte bogate in nutrimente.

2. Carbohidratii complecsi sunt baza meniurilor zilnice. Peste 60 de procente din totalul alimentelor consumate zilnic vor fi constituite din carbohidrati complecsi, acestia putand oferi multa energie si potolind bine foamea. Fructele, legumele, cerealele si orezul sau pastele sunt sursele principale de carbohidrati, iar proteinele vor completa fara probleme necesarul zilnic de nutrimente.

3. Grasimile consumate cu moderatie asigura o greutate corporala optima. Grasimile sunt necesare, dar nu in exces, aici ni trebuind sa acordam o atentie suplimentara si nu la numarul zilnic de calorii. Grasimile pot fi dispersate in cadrul celor 3 mese obligatorii, iar sursele cele mai bune sunt de gasit la uleiul de masline, uleiul de floarea-soarelui, alte uleiuri vegetale, avocado, unele legume, peste, oua, carne proaspata cu putine grasimi etc.

4. Portii moderate inseamna ani suplimentari de viata. Consumand doar atat cat are nevoie organismul nostru vom menaja ficatul, pancreasul si alte organe de importanta vitala, iar corpul nostru ne va fi recunoscator oferindu-ne nu doar energii bune peste zi, dar si ani buni de viata pe care altfel i-am risipi cautandu-ne sanatatea prin spitalele patriei.

5. Mesele servite la ore fixe permit procesarea corecta a tuturor nutrimentelor. Un program riguros de servire a meselor zilnice incurajeaza organismul sa isi gestioneze mai precis resursele sale si sa arda sau sa elimine surplusurile, iar cei care au inteles acest lucru se bucura atat de beneficiile unui trup armonios cat si de o sanatate de fier.

6. Putem manca de toate, dar cu moderatie. A renunta la anumite alimente este un sacrificiu foarte rar cerut de organismul nostru, dar trebuie totusi sa consuma de toate cu maxima moderatie pentru a ne bucura si pe viitor de aceleasi avantaje gastronomice si a nu ajunge sa eliminam unele produse doar pentru ca am facut excese in trecut.

7. Metodele de gatit recomandate sunt fierberea si coacerea la cuptor. Gatitul la aburi, fierberea alimentelor si coacerea la cuptor sunt cele mai sanatoase metode de gatit, alaturi de acestea fiind demn de amintit si ustensilele potrivite pentru aceasta operatiune care vor garanta o preparare corecta a mancarii si vor ajuta astfel la mentinerea sanatatii noastre.

8. Jurnalul alimentar este un ajutor pretios pentru cei care iau repede in greutate. Multe persoane pot castiga kilograme in plus chiar daca se mentin la o dieta corecta, iar jurnalul alimentar va permite sa fie identificate si cauzele exacte care au condus la aceasta stare de lucruri.

Autor:  Lucia Mihailescu