Site coolinaria.ro

Cafeaua previne in mod paradoxal aparitia multor boli cronice


Cafeaua previne in mod paradoxal aparitia multor boli cronice Pentru cei care nu prezinta intoleranta la cafeina, familiara ceasca de cafea servita dimineata si poate si pe parcursul zilei nu reprezinta o amenintare pentru starea lor de sanatate, savantii in medicina venind recent sa confirme prin studiile lor faptul ca, dimpotriva, 2-3 cesti de cafea pe zi pot preveni aparitia multor boli deosebit de grave precum diabetul, cancerul de piele, bolile de inima, bolile generate de stres sau chiar si aparitia cariilor dentare.

Succesul atat de mare inregistrat prin consumul de cafea inspre preventia unor asemenea boli este datorat in principal bogatiei de antioxidanti prezenti in aceasta bautura care lucreaza fiecare pentru a preintampina anumite carente de nutritie din organism. Desigur ca celebra cafea este responsabila si pentru cresterea riscului de hipertensiune arteriala, pentru atacurile de cord sau anumite dezechilibre cu substrat alimentar, dar acest lucru se intampla mai ales in prezenta unui stil haotic de viata de unde si bolile grave care pot surveni intr-un asemenea cadru negativ.

Indiferent daca se prefera cafeaua fara cafeina sau cea normala, beneficiile care vin prin consumul regulat de cafea se pastreaza nealterate cu conditia sa nu se depaseasca cantitatile zilnice recomandate de catre medicii, respectiv 2-4 cescute de cafea servite pe parcursul intregii zile. Bogata in magneziu, compusi antibacterieni, antioxidanti si alte substante valoroase, cafeaua merita introdusa la dieta adultilor, dar numai atunci cand specialistii nu interzic expres acest lucru. Unele persoane pot experimenta complicatii diverse prin aportul zilnic de cafea si este bine ca acestia sa renunte definitiv la faimoasa bautura, inlocuind-o cu ceaiul favorit sau alta bautura acceptata si de catre medicul specialist.

Pe ansamblu, cafeaua s-a demonstrat ca poate preveni diabetul, in special cel de tip 2, cancerul de piele, stresul si problemele generate de stres, boala Parkinson, cancerul de san, unele boli de inima si chiar cariile dentare gratie actiunii sale antibacteriene. Cafeaua insa trebuie consumata simpla, fara lapte, crema sau frisca deoarece aceste adaosuri s-a aratat tot in cadrul studiilor medicale ca dauneaza mai degraba decat sa ajute la prevenirea bolilor amintite anterior. Zaharul de asemenea trebuie adaugat in cantitati mici sau folosit un indulcitor natural fara calorii din acelasi motiv.

Copiii, femeile gravide si batranii nu pot consuma cafea deloc sau doar in portii mici deoarece in cazul lor cerintele organismului sunt diferite si de asemenea si riscurile generate prin consumul de cafea ceva mai mari. Adultii care nu prezinta intoleranta la cafeina pot insa sa isi bea zilnic cafeaua stiind de acum ca aceasta bautura nu le face rau ci poate chiar ajuta la mentinerea sanatatii la cote inalte. Atentie totusi la excese si de asemenea a nu se uita sa se tina si o dieta corecta, bogata in nutrimente pentru ca un consum marit de cafea poate duce la scaderea apetitului alimentar si deci la dezechilibre nutritionale grave ale organismului.

Autor:  Lucia Mihailescu