Site coolinaria.ro

Alimentatia naturista


Alimentatia naturista Tehnologia a reusit sa ne faca viata mai usoara, sa ne asigure o anumita economie de timp si de efort si sa ne garanteze un grad necesar de confort. Toate ar fi fost bune si frumoase daca nu ar fi pierdut din vedere un aspect foarte important si anume acela al pastrarii sanatatii. Alimentele semipreparate, procesate indelung, "gatite" in cateva minute la cuptorul cu microunde ne fac mai mult rau decat bine. Degeaba economisesc timpul care mi-ar fi necesar gatitului daca il voi pierde apoi prin spitale. Daca nu am timp sa gatesc mai bine fac o salata si mananc un fruct proaspat decat sa ingerez atatea substante chimice care mai devreme sau mai tarziu isi vor pune amprenta asupra sanatatii mele.

Digestia este un proces care necesita foarte multa energie, de aceea apare dupa masa binecunoscuta stare de somnolenta. Specialistii in alimentatie spun ca o hrana mai apropiata de natura face ca aceasta cantitate de energie necesara procesului digestiv sa fie mai mica. O alimentatie naturista asigura sanatate, vitalitate, echilibru, tinerete.

Naturistii isi concep teoria pornind de la principiul "mananc pentru a trai si nu traiesc pentru a manca" si alegerea lor se indreapta spre identificarea acelor alimente care ne ajuta sa ne pastram tineretea si sanatatea cat mai mult timp, sa traim mult si fara probleme, sa fim plini de energie, toate acestea in defavoarea placerii de a manca.

E o chestiune de prioritati la urma urmei. Fiecare face propriile alegeri in viata dar este bine ca inainte de a opta pentru ceva sa cunoasca foarte bine avantajele si dezavantajele pentru a evita instalarea regretelor si a depresiei.

Nutritionistii naturisti se ghideaza dupa un cod din care ne permitem sa va prezentam cateva reguli:
cei care doresc sa slabeasca trebuie sa consume cruditati pentru a potoli senzatia de foame si pentru a evita consumul de sare;
alimentele crude dizolva si elimina toxinele;
se vor consuma: legume, verdeturi, fructe, cereale, alge, mirodenii, condimente, lactate, oua, miere;
se va renunta la: sare, zahar, paine alba, coloranti, conservanti, carne, produse prelucrate termic, fumat si consum de alcool;
nu avem voie sa mancam repede sau atunci cand suntem suparati, iar cina trebuie sa fie foarte usoara;
sa se consume 2 litri de lichide pe zi din care 2 pahare dimineata pe stomacul gol, insa sa nu se bea apa in timpul mesei;
sa nu se manance mai multe feluri la o masa;
fructele se consuma inaintea celorlalte alimente;

Pare destul de complicat si de restrictiv, dar se pare ca sanatatea si viata sunt suficient de importante pentru a merita astfel de sacrificii. Preocuparea pentru nutritie este una foarte prolifica, rezultatele fiind nenumarate teorii si diete, fiecare cu avantajele si dezavantajele sale, cu promisiunile si deziluziile sale. Noi le prezentam, voi le judecati si alegeti.

Autor:  Raluca Alupoaie