Site coolinaria.ro

Stilul alimentar al parintilor are un impact major asupra sanatatii copiilor


Stilul alimentar al parintilor are un impact major asupra sanatatii copiilor Deloc intamplator, cei mici pot deprinde toate bunele obiceiuri de tip alimentar de la parintii lor, ei copiind adesea in cele mai mici amanunte tot ceea ce descopera la adulti. Desigur ca si opusul este la fel de valabil, tot copiii putand sa deprinda si niste obiceiuri gresite atunci cand parintii lor nu au ei insisi o cultura bine fixata a servirii adecvate a mesei.

Savantii in medicina nu au intarziat sa ia sub analiza aceasta problema, ei venind si cu unele solutii bune pentru corectarea unor eventuale nereguli si propunand unele masuri de bun-simt care, odata luate de catre parinti, pot conduce automat la o schimbare in bine nu doar a mentalitatii copilului, dar si a starii sale de sanatate.

O nutritie echilibrata s-a dovedit in nenumarate randuri ca poate creste semnificativ performantele copilului la scoala si in societate, creierul celui mic procesand mai bine toate datele si reusind sa asiste mult mai eficient copilul in toate sarcinile pe care acesta le are de indeplinit.

Renuntarea la fumat si la consumul de alcool macar pe perioadele cat copilul este prezent de asemenea este de bun augur pentru sanatatea fizica si mentala a copilului, acesta scapand de fumatul pasiv si nefiind deloc tentat mai tarziu sa guste la randul sau alcool putin cate putin.

Mai importanta decat medicatia, o alimentatia bogata in antioxidanti si alte nutrimente de calitate poate ajuta organismul copiilor sa faca fata mult mai usor bolilor, sistemul lor imunitar fiind astfel puternic stimulat si pregatit pentru orice fel de amenintare de acest tip.

Toate schimbarile de ordin alimentar sau de alta natura care se propun celor mici trebuie sa fie facute fara graba si numai dupa ce copilul intelege necesitatea lor, in caz contrar aparand riscul unor depresii sau a comportamentului violent si irascibil.

Alimentele pline de zahar, grasimi si carbohidrati simpli pot impieta serios asupra starii de bine a unui copil, multi parinti ferindu-si odraslele ca de foc de asemenea produse. Prin opozitie, mancarea naturala, pe cat posibil neprocesata si mereu proaspata, va avea exact efectul opus, copiii devenind astfel mai vioi si mai interesati de propria lor sanatate si de beneficiile unei alimentatii echilibrate.

Din toate punctele de vedere parintii devin astfel principalii responsabili pentru soarta propriilor copii, ei urmand sa joace un rol esential in prima parte a vietii celor mici si putand fi ajutati in grade diferite de catre educatori, medici si alti adulti.

Copiii nu vor cauta modele in alta parte atat timp cat ceea ce au nevoie se gaseste in familie, dar lucrurile pot evolua negativ atunci cand li se inseala asteptarile, parintii fiind intotdeauna de tras la raspundere din acest motiv.

foto Northfoto

Autor:  Diana Ilie