Site coolinaria.ro

Gatitul in familie necesita putina planificare si un minimum de organizare


Gatitul in familie necesita putina planificare si un minimum de organizare Planuirea in avans cu macar o saptamana a meniurilor zilnice este atat de importanta pentru sanatatea unei familii incat merita sa ne motivam suficient de puternic pentru a atinge si acest obiectiv la dieta noastra. Din punct de vedere psihologic, intreaga familie se va simti mai bine stiind dinainte ce urmeaza sa serveasca la masa, iar meniurile pot fi astfel intocmite de comun acord in asa fel incat toata lumea sa beneficieze la maximum de pe urma acestui lucru.

Prin planificarea meselor saptamanale in avans, se evita foarte mult riscul dezechilibrelor generate de o alimentatie haotica, disparand o serie intreaga de tentatii, de la gustarile incarcate cu calorii si pana la meniurile rapide, incropite fara atentie din cartofi prajiti, grasimi nesanatoase, snacksuri si alte semipreparate lipsite de nutrimente, dar care pot satisface pofta de moment. O adevarata sursa de stres, lipsa planificarii unor meniuri in avans, nu va mai reprezenta astfel o problema, toata lumea stiind ca isi va putea servi mesele zilnice in tihna si fara teama ca ii vor lipsi nutrimentele necesare.

Prin planuirea in avans de meniuri, se fac economii si la bani, si la timp, dar si la resursele necesare pregatirii meselor, totul decurgand mai organizat si mult mai economicos. Ramane si mai multa vreme pentru indeplinirea de alte activitati, iar bucataria nu va mai fi un vesnic du-te-vino unde nu poate intra nimeni nici macar pentru cateva minute, d-apoi sa mai serveasca aici si masa. O sursa de siguranta si confort, planificarea meniurilor stimuleaza pozitiv si organismul nostru, acesta primind semnale clare ca lucrurile sunt Ok din punct de vedere a hranei si ca nu trebuie sa isi faca rezerve de grasimi.

Pentru a se reusi cu succes sa se planuiasca un meniu complet pentru toate zilele saptamanii care urmeaza nu este nevoie decat de mici ajustari ale programului cotidian, aici putand fi incluse:

1. Identificarea momentului zilei cand se va gati si stabilirea timpilor necesari gatitului.

2. Apelul la resurse diverse, in week-end sau alt moment favorabil pentru a gasi retete culinare sanatoase si a se programa astfel meniul pentru o intreaga saptamana in avans.

3. Deschiderea fata de eventuale schimbari de meniu si consultarea prelabila cu toti membrii familiei pentru preparate alternative, care sa poate fi servite in locul celor alese ca prima optiune.

4. Inregistrarea tuturor operatiunilor, a retetelor pe zile, a costurilor totale si a timpilor necesari de executie intr-un jurnal care sa poata fi accesat si pe viitor pentru economie de timp si de bani.

5. Implicarea tuturor adultilor din familie la prepararea meselor si trasarea de sarcini zilnice prin rotatie pentru ca totul sa decurga usor, civilizat si nu ca o corvoada de indeplinit.

6. Deschiderea fata de preferintele de tip vegetarian sau ovo-lacto-vegetarian si alcatuirea de meniuri separate sau chiar acceptarea unor compromisuri sanatoase care sa permita introducerea meniurilor vegetariene exclusive in anumite zile ale saptamanii (ex.: miercuri, vineri).

7. Scoaterea in evidenta a meniurilor sanatoase care au mare succes la intreaga familie si pot fi preparate mai des decat de obicei.

8. Cumpararea si pregatirea tuturor ingredientelor proaspete de catre un adult la inceputul zilei cand se urmeaza a se prepara meniul complet.

9. Realizarea de cumparaturi cu reduceri insemnate in baza planului de pregatire a meniurilor saptamanale intocmit din timp.

10. Ajustarea planului alimentar saptamanal si a bugetului in functie de rezultatele inregistrate la cumparaturi si de oferta existenta la un moment dat pe piata agro-alimentara.

Autor:  Lucia Mihailescu