Site coolinaria.ro

Surse sanatoase de proteine


Surse sanatoase de proteine Esentiale pentru sanatatea organismului nostru, proteinele ajuta la refacerea musculaturii si a oaselor si ajuta considerabil la optimizarea proceselor de la nivel celular, fiind din acest motiv de neinlocuit la dieta si trebuind sa fie prezente zilnic in alimentatia noastra.

Nu toate tipurile de proteine sunt insa si proteine de calitate, unele fiind combinate si cu grasimi nesanatoase si putand contribui la inflamatii grave ale organismului. Aceste proteine trebuie de aceea evitate la dieta si inlocuite cu proteine din surse mai sanatoase, care pot fi atat animale cat si vegetale.

Organismul uman are nevoie de un aport zilnic de aproximativ 40-65 grame de proteine, acestea putand fi procurate alternativ atat din carnea slaba si fara grasimi, cat si din oua, branzeturi, lactate sau produse vegetale. Nutritionistii recomanda calduros sa nu se consume carne zilnic ci doar de maximum 2-3 ori pe saptamana, in acest mod evitandu-se aportul nedorit de grasimi saturate la dieta.

Sursele vegetale de proteine pornesc de la binecunoscutele derivate din soia, incarcate de-a dreptul cu proteine si sarace in grasimi si se muta inspre alte alimente precum legumele boabe, alte legume, nuci, seminte si salate ori plante diverse.

Din lactatele degresate, se pot extrage adesea proteine desi multa lume uita acest lucru, iar branzeturile degresate moi si iaurtul degresat sunt inca si mai recomandate din acest punct de vedere. Foarte indicate mai ales pentru gustarile frugale dintre mese, aceste surse alternative de proteine nu trebuie consumate foarte des, dar merita sa fie prezente la orice dieta echilibrata.

Esential atunci cand ne alegem sursele bune de proteine este deci sa avem mereu in vedere si continutul de grasimi al acestor alimente, cu cat mai putine grasimi fiind prezente cu atat mai bine fiind pentru sanatatea organismului nostru. Grasimile, si in special cele saturate si hidrogenate nu fac decat sa creasca riscul de boala si de aceea este bine sa nu fie prezente des la mesele bogate in proteine deoarece pe termen lung pot genera probleme serioase pentru sanatatea noastra.

Autor:  Lucia Mihailescu