Site coolinaria.ro

Cum ne putem intari sistemul imunitar pe cale naturala?


Cum ne putem intari sistemul imunitar pe cale naturala? Aparte de suplimentele si tratamentele recomandate de catre medici pentru intarirea sistemului nostru imunitar, exista si unele metode traditionale care vor contribui din plin la marirea capacitatii de aparare a organismului, unele dintre acestea tinand de o alimentatie corecta, iar altele de schimbari inspirate ale stilului general de viata.

Din punct de vedere alimentar, mai ales in perioada rece se recomanda cu putere marirea cantitatilor de legume si fructe la dieta, citricele, merele, patrunjelul verde, ardeii grasi, castravetii, rosiile sau strugurii continand antioxidanti puternici si ajutand mult la suplinirea rezervelor de vitamina A, C, E, K sau de minerale esentiale din organismul nostru.

Iaurtul degresat si simplu, fara indulcitori sau alti aditivi este bine sa fie consumat zilnic, macar cate o portie la micul-dejun deoarece va proteja bine organismul de infectii si de asemenea va avea un rol hotarator in sanatatea intestinelor noastre si cea a sistemului digestiv. Alaturi de iaurt, fibrele alimentare continute in legume si fructe precum si cele provenite din cerealele integrale de asemenea vor contribui la stimularea sistemului nostru imunitar.

Usturoiul si ceapa pot fi consumate la discretie pe tot parcursul anului si in special in sezonul rece, iar unele condimente precum ghimbirul, cimbrul, semintele de susan, semintele de in, piperul rosu si multe alte plante si seminte vor proteja simtitor organismul prin efectele lor antibacteriene si antivirale puternice. Consumul marit de apa si alte lichide mentin starea de sanatate la cote optime, nefiind deloc o idee buna sa se uite mai ales de acest lucru atunci cand simtim ca ne paste pericolul contractarii unei boli.

In dese situatii, suplimentele cu vitamina E s-a dovedit ca pot mentine sistemul imunitar la cote inalte, aceste suplimente fiind disponibile la preturi derizorii in farmacii si nefiind nevoie decat de o singura capsula de vitamina E pe zi pentru efecte dintre cele mai bune. Simultan cu aportul de vitamina E se mai poate face apel frecvent si la puternicii antioxidanti din ceaiul rosu si ceaiul verde sau chiar si la cei oferiti de cafeaua naturala simpla care au rol foarte bun in stimularea sistemului nostru imunitar.

Mai ales atunci cand simtim ca am pierdut mult din capacitatea noastra naturala de aparare din cauza unor boli recente sau a unui nivel de stres crescut este recomandat sa eliminam de la dieta pentru macar o luna de zile toate alimentele cu efect inflamator de tipul celor care contin zahar, faina alba, a carnii si a derivatelor sale si sa optam in schimb pentru o dieta bogata in produse cu aciditate redusa asa cum sunt cam toate legumele, fructele si unele cereale. Acestea vor calma starile de inflamatie din organism, noi putand sa ne procuram si niste proteine de calitate din ceva carne slaba si proaspata, din oua organice, din branza de vacuta sau din peste si fructe de mare.

Apelul la antibiotice nu trebuie facut decat la recomandarea medicului deoarece aceste medicamente pot avea un rol negativ in scaderea capacitatii de aparare a organismului, similar cu acestea comportandu-se si produsele de igiena corporala cu efect antibacterian precum sapunurile, cremele sau produsele de curatat si de spalat. Si acestea trebuie eliminate si inlocuite cu altele care nu poarta pe eticheta specificatia "antibacterian".

Odihna si ceva miscare fizica peste zi sunt alte masuri bune care trebuie luate de urgenta atunci cand ne simtim cu sanatatea la pamant. Acestea sunt si niste cai utile de relaxare si eliminare a stresului acumulat in timp si este intotdeauna indicat sa se faca dupa un program cat de cat riguros pentru a permite organismului sa beneficieze la maximum si de aceste bune cai de stimulare a capacitatii sale naturale de aparare.

Stresul perpetuat la nesfarsit si alimentatia haotica sunt dusmanii cei mai temuti pentru sanatatea sistemului nostru imunitar, dar pot fi combatuti cu succes printr-o alimentatia corecta si un stil de viata echilibrat in acest mod prevenindu-se de fapt si multe dintre bolile grave care ne ameninta in prezent.

Odata cu inaintarea in varsta, scade progresiv si capacitatea de aparare a organismului nostru suprasolicitat, iar alimentatia, odihna suficienta si miscarea fizica raman singurii nostri aliati, medicii putand sa ne ajute sa tratam una sau mai multe afectiuni, dar si ei dovedindu-se neputinciosi atunci cand noi nu facem ceea ce trebuie pentru a ne ingriji adecvat de sanatatea noastra.

Autor:  Lucia Mihailescu