Site coolinaria.ro

Ochii vostri sunt mai bine protejati cu alimentatia corecta!


Ochii vostri sunt mai bine protejati cu alimentatia corecta! O problema deloc de neglijat in zilele noastre este sanatatea ochilor, foarte multe persoane prezentandu-se la medic cu afectiuni oculare diverse, cauzate in principal de cresterea nivelului de radiatii solare, dar si de o alimentatie saraca in nutrimente, factor negativ mai ales pentru persoanele in varsta, o categorie expusa dintotdeauna bolilor de ochi.

Dietele sarace in proteine sunt adesea responsabile pentru aparitia prematura a unor afectiuni ale ochilor, produsele animale si cele vegetale putand sa suplineasca organismul cu proteine si vitamine foarte necesare pentru sanatatea ochilor. Vitaminele din gama compex B (B6, B9, B12), unii aminoacizi, enzime si acizi grasi omega-3 cu toate sunt esentiale la dieta si nu pot fi omise, medicii recomandand adesea tuturor persoanelor sa nu omita nici alimentele bogate in proteine din meniul lor zilnic.

Aparte de proteine, vitaminele C si E sunt de asemenea importante pentru sanatatea ochilor, acestea putand fi usor procurate din legume, fructe si uleiuri vegetale, iar suplimentar este foarte bine daca se ofera la dieta si produse care contin betacaroteni, luteina si zeaxantina. Disponibile si sub forma de suplimente, aceste substante pot fi extrase in principal din legumele si fructele viu colorate, un meniu plin de culoare insemnand mai mereu si o mai buna sanatate a ochilor nostri.

In lista alimentelor sugerate de specialistii in medicina pentru prevenirea afectiunilor ochilor la loc de cinste se afla fructele si legumele colorate viu, spanacul, salatele verzi, zarzavaturile, varza, carnea de peste si fructele de mare, carnea slaba de pasare, carnea slaba de vita, de purcel sau de miel, ouale, legumele boabe, dar si cerealele integrale, cartofii, bananele si citricele, nucile si semintele sanatoase.

Foarte nocive pentru ochi, mai ales atunci cand deja exista anumite probleme ale acestor organe sunt alimentele procesate precum zaharul alb, faina alba, orezul alb, pastele fainoase, biscuitii si alte produse de patiserie si in general cam toate alimentele cu indice glicemic mare, fiind foarte bine daca se elimina definitiv de la dieta asemenea produse complet neindicate mai ales pentru copii si varstnici.

Fumatul, alcoolul si cafeaua consumata in exces sunt factori de risc pentru sanatatea ochilor deoarece consuma mult din resursele oferite prin alimentatie de antioxidanti si trebuie limitate sau evitate din acest motiv. Sedentarismul, lucrul la calculator, vizionarea de programe TV pentru ore intregi sau iluminarea proasta a locuintei de asemenea impieteaza asupra sanatatii ochilor, un stil de viata mai sanatos si multa odihna putand sa preintampine cu succes afectiunile ochilor, dar si a altor organe.

Deloc intamplator, o dieta corecta pentru intretinerea sanatatii ochilor este prin nimic diferita de o dieta corecta pentru intregul organism, prin aportul zilnic de vitamine, minerale si alte substante noi reusind sa ne facem suficiente rezerve pentru a ne lupta mai eficient cu boala, de orice natura ar fi aceasta. Programul riguros de odihna si miscarea fizica vor completa o dieta echilibrata, iar ochii nostri vor fi astfel mai sanatosi si mai plini de lumina datorita eforturilor noastre constante inspre cresterea calitatii vietii.

Autor:  Lucia Mihailescu