Site coolinaria.ro

Preveniti cancerul de prostata prin dieta corecta!


Preveniti cancerul de prostata prin dieta corecta! O alimentatie gresita poate fi adesea responsabila pentru aparitia unor boli grave in organism, iar cancerul de prostata este una dintre acestea, care poate fi totusi prevenita prin schimbari bune de dieta si alte masuri utile luate din timp. Persoanele supraponderale sunt mai expuse decat restul, iar supravegherea greutatii este prima masura importanta in directia prevenirii cancerului de prostata.

Consumul regulat de carne este un alt factor de risc pentru pacientii suspecti sa dezvolte un cancer la prostata, specialistii in medicina cerand reducerea la minimum a aportului de carne la dieta si inlocuirea carnii si a derivatelor sale cu legume viu colorate si in special rosii si alte legume si fructe care contin licopina din belsug (pepene rosu, ardei grasi, grapefruit roz).

Mai recomandate de catre specialisti pentru prevenirea cancerului de prostata sunt pasta de tomate si sucul de rosii, mai ales atunci cand acestea se vor introduce ca ingrediente la gatit. In cantitati rezonabile si prin procesare termica, va creste si aportul de licopina in alimentatie, lucru deosebit de pozitiv pentru prevenirea cancerului de prostata.

Alaturi de licopina, alti antioxidanti recunoscuti pentru eficienta lor in prevenirea cancerului pot fi introdusi la dieta, ei provenind de asemenea din produse vegetale proaspete si mai rar din produsele animale, cu exceptia pestelui si a fructelor de mare. Betacarotenii, acizii grasi omega-3, vitamine si minerale diverse vor ajuta bolnavii de cancer de prostata, aici intervenind insa si medicul specialist care sa regleze satisfacator dieta inspre binele pacientului.

Desi nu exista dovezi solide in acest sens, se crede faptul ca o capsula de vitamina E pe zi si ceva suplimente cu seleniu ar putea de asemenea sa amelioreze aceasta afectiune, efecte secundare negative neaparand din acest motiv si nefiind de aceea rau sa se incerce si o asemenea varianta. Calciul insa se pare ca face mult rau mai ales la cei deja diagnosticati si nu trebuie suplimentat la dieta ci dimpotriva tinut sub control si procurat exclusiv din surse alimentare.

Ca reguli generale, medicii recomanda tuturor persoanelor interesate servirea zilnica a macar 5 portii de fructe si/sau legume, reducerea drastica a consumului de alcool si tutun, introducerea de pasta de tomate si suc de rosii la gatitul zilnic precum si cate o ora de exercitiu fizic moderat pe zi. Stresul trebuie si acesta evitat, iar programul de odihna merita respectat cu strictete.

In asemenea conditii se crede ca se poate preveni si ameliora cancerul de prostata, o alimentatie potrivita, ceva miscare fizica si multa odihna dovedindu-se de mare ajutor in acest sens. Cercetarile savantilor continua bineinteles, asteptandu-se ca viitorul sa reveleze tratamente mult mai eficiente, dar pana atunci se poate tine seama si de aceste recomandari utile pentru ca boala sa nu devina agresiva si greu de controlat.

Autor:  Lucia Mihailescu