Site coolinaria.ro

Deficitul de vitamina B12 si conditiile in care apare acest deficit


Deficitul de vitamina B12 si conditiile in care apare acest deficit Destul de rar intalnit in trecut si ceva mai prezent in zilele noastre, deficitul de vitamina B12 se poata instala pe fondul unui regim vegetarian neechilibrat, atunci cand se evita cu incapatanare sau nu pot fi procurate cantitati suficiente din aceasta vitamina prin apelul la alimentatia zilnica.

Suplimente alimentare cu vitamina B12 exista din fericire si in farmacii si pot fi procurate la preturi convenabile insa nici acestea uneori nu apar in dieta persoanelor suspecte sa ajunga la un deficit de vitamina B12, in acest mod putandu-se altera grav sanatate si in special sanatatea sistemului nervos.

Vitamina B12 are un rol esential in functionarea corecta a intregului sistem nervos si, plecand de aici, a tuturor proceselor vitale din organism, astfel incat absenta acestei vitamine va conduce progresiv la o scadere alarmanta a capacitatii de aparare a organismului si la instalarea rapida de boli cronice diverse.

In stare naturala, vitamina B12 se gaseste mai ales in carne, fructe de mare, peste, oua, lactate si branzeturi. Multi producatori au introdus pe piata si produse fortificate cu aceasta vitamina tocmai pentru a se preveni deficitele de vitamina B12, iar acest lucru este deosebit de benefic mai ales pentru persoanele care practica un regim vegetarian si se feresc constant de produsele animale la dieta.

Nivelurile reduse de vitamina B12 apar mai rar la persoanele tinere sau la adultii in putere si sunt mai des prezente la persoanele in varsta deoarece la acestia aceasta vitamina este absorbita ceva mai greu de catre organismul lor uzat de trecerea vremii astfel incat in special pentru seniori introducerea unor produse animale la dieta este practic obligatorie pentru a se preveni orice risc cauzat de deficitul de vitamina B12.

Prin introducerea de produse animale la dieta si/sau suplinirea cu unele produse din farmacii se echilibreaza destul de bine deficitul de vitamina B12, rezervele facute acum putand sa se mentina chiar si pentru mai multi ani de zile daca bineinteles se vor respecta si unele masuri alimentare adecvate pe viitor.

Persoanele trecute de 55-60 de ani care consuma preponderent o dieta vegetariana au nevoie cu siguranta de aporturi suplimentare de vitamina B12, recomandarea aceasta putand fi adesea facuta si de catre medicul de familie atunci cand se desfasoara investigatii de rutina la aceasta categorie de persoane cu risc crescut.

Asa cum mentionam la inceput, desi rar intalnit, deficitul de vitamina B12 poate fi catastrofal mai ales pentru organismul persoanelor in varsta si este de supravegheat in special la acestia o asemenea problema pentru a se preveni la timp agravarea conditiei lor de sanatate. Medicii stiu ce au de facut intr-o asemenea situatie astfel incat este de datoria asiguratilor sa se prezinte periodic pentru consultul de specialitate ca sa se depisteze si un eventual deficit de vitamina B12, acolo unde acesta exista.

Autor:  Lucia Mihailescu