Site coolinaria.ro

Cancerul de colon si alimentele tolerate de aceasta boala grava


Cancerul de colon si alimentele tolerate de aceasta boala grava O boala care a facut ravagii in ultimele decade in intreaga Europa si peste ocean, cancerul de colon este una dintre putinele forme de cancer care are sanse mari de vindecare daca este diagnosticat la timp si se iau masurile necesare pentru indepartarea sa din organismul afectat. Pe langa tratamentele specific medicale, si o dieta corecta va ajuta foarte mult la ameliorarea simptomelor cancerului de colon, in special fibrele alimentare, lichidele din belsug si reducerea la minimum a aportului de grasimi avand un rol decisiv pentru vindecarea acestui flagel al noului mileniu.

Dieta specifica pentru cancerul de colon se va mentine chiar si dupa disparitia tuturor simptomelor deoarece recurenta acestui tip de cancer este adesea posibila, iar alimentatia adecvata va preveni cu succes si aceasta situatie. Alimentele si suplimentele cu rol recunoscut in protejarea colonului vor fi de mare ajutor, mai ales daca polipii depistati la timp sunt indepartati repede prin mijloacele moderne puse la dispozitia personalului medical. In prezenta altor afectiuni de sanatate, dieta va cunoaste desigur si unele ajustari necesare, dar pe ansamblu este vorba despre o dieta medicala fixa si deloc greu de tinut.

Mai mult decat orice, introducerea de produse vegetale la dieta este primul pas care trebuie facut de urgenta, aici fiind bineinteles vorba despre legume proaspete, fructe proaspete, zarzavaturi verzi si cereale integrale. Produsele congelate, conservate sau dezhidratate sunt insa interzise pentru pacientii suspecti de cancer de colon deoarece vor agrava garantat starea de sanatate. Intrucat multe legume deja contin unele grasimi, aportul de grasimi din alte surse trebuie sa fie redus la minimum, carnea de peste si fructele de mare fiind acum cele mai recomandate in acest sens.

Aportul zilnic de calciu este si acesta esential pentru prevenirea si vindecarea cancerului de colon, dar foarte rar din suplimente alimentare si mai intotdeauna din produse vegetale recunoscute ca avand un continut bogat in calciu. Ouale, branzeturile si lactatele trebuie de asemenea consumate cu moderatie pentru ca nu s-a dovedit ca ar avea pe ansamblu un rol pozitiv in vindecarea cancerului de colon. Alcoolul insa trebuie eliminat definitiv pentru a se mari sansele de vindecare la maximum.

Suplimentele cu rol in protejarea colonului si anumite seminte precum cele de in sau de floarea-soarelui vor oferi si fibre alimentare, dar si antioxidanti care pot ameliora simtitor boala, iar usturoiul, ceapa, prazul si ceaiul verde sau cel rosu de asemenea au un rol pozitiv la dieta pentru prevenirea cancerului de colon. Citricele si in special sucul de grapefruit sunt de introdus zilnic la dieta atunci cand medicul nu le interzice din anumite motive, iar fructele organice precum merele, strugurii, afinele, murele sau ananasul de asemenea au un rol foarte bun in protejarea organismului de proliferarea celulelor canceroase.

Painea recomandata la dieta anti-cancer este intotdeauna painea din cereale integrale, painea alba si cam toate produsele pe baza de faina alba fiind practic interzise. La fel sta situatia si cu zaharul, carnea si derivatele sale, alte produse procesate, pastele fainoase si in general orice produs care nu este proaspat sau e tratat cu pesticide. In special alcoolul, zaharul, dulciurile si faina alba pot face ravagii in organismul persoanelor suspecte de cancer de colon si acestea nu pot fi introduse la dieta decat ocazional, dar si atunci in portii nesemnificative.

Miscarea fizica moderata alternata cu plimbarile in aer liber, evitarea completa a tuturor surselor de stres si multa odihna vor ajuta foarte mult ca dieta sa isi arate rezultatele sale benefice, iar igiena locala si cea generala de asemenea sunt esentiale pentru cresterea sanselor de vindecare completa. Toate aceste masuri trebuie avute in vedere, familia bolnavului jucand un rol important din acest punct de vedere. O mentalitate pozitiva si o alimentatie sanatoasa vor face adesea minuni deci nu uitati de aceste lucruri si consultati-va des medicul in orice problema pentru a fi siguri ca masurile luate de voi au si aprobarea acestuia.

Autor:  Lucia Mihailescu