Site coolinaria.ro

Sfaturi sanatoase de gatit preluate din bucataria mediteraneana


Sfaturi sanatoase de gatit preluate din bucataria mediteraneana Una dintre cele mai sanatoase scoli culinare din intreaga lume, bucataria mediteraneana ne poate oferi multe sfaturi culinare de succes, dintre acestea de folos pentru noi putand fi si urmatoarea selectie de secrete culinare ale celebrei diete mediteraneene:

1. La masa se poate servi orice se doreste atat timp cat preparatele sunt gatite cu ingrediente naturale si proaspete si nu cu produse procesate.

2. Spre deosebire de bucataria franceza, in bucataria mediteraneana untul este aproape absent, aici uleiul de masline fiind regele alimentelor si inlocuind adesea si untul sau grasimea pentru gatit.

3. Legumele cat mai proaspete si condimentele de asemenea proaspete sunt unul dintre punctele tari ale bucatariei mediteraneene. Pentru a beneficia tot anul de asemenea condimente proaspete puteti profita si de oferta din magazinele alimentare romanesti unde, contra unor preturi derizorii, va puteti procura plante-condiment in ghiveci plecand de la rozmarin si pana la coriandru.

4. Carnea nu este foarte prezenta in meniurile mediteraneene, cel putin la o prima vedere. In realitate insa se poate apela chiar si zilnic la carne, dar numai in cantitati mici si doar din cele mai proaspete surse.

5. Pastele fainoase se stie ca fac parte din meniurile unei diete mediteraneene, dar separat de acestea si legumele boabe sunt nelipsite de la aceasta dieta de succes. Mazare, naut, fasole alba sau alte legume boabe apar destul de des la mesele europenilor din sudul continentului insa nu prea se face mare tam-tam pe acest subiect.

6. Cerealele boabe sunt de asemenea o parte importanta la o dieta mediteraneana a la carte, aici aparand mai nou si hrisca si quinoa ca ingrediente foarte sanatoase si pline de nutrimente pentru orice tip de dieta de intretinere din zilele noastre.

7. Legumele sunt prezente in proportie mare cam in orice traditie culinara de pe glob insa fructele apar mai ales la dieta mediteraneana ca ingrediente de mare succes pentru cele mai variate preparate. Piata agro-alimentara este si foarte bine aprovizionata in tarile cu pricina si de aici si buna diversitate si plusul de sanatate obtinut si prin consumul de fructe.

8. Pestele si carnea de pasare sunt de asemenea prezente mai peste tot unde se mananca sanatos, dar in zona mediteraneana un loc special il oupa si fructele de mare, adesea preferate chiar si inaintea meselor de peste sau cele cu carne de pasare.

9. La prepararea meselor in bucataria mediteraneana se pune un mare accent nu pe sosurile complexe pe care le promoveaza vecinii lor din Franta ci mai ales pe sosuri simple si sanatoase care vor fragezi cam toate ingredientele culinare si vor da si un plus de gust si arome la final.

10. In sfarsit, vinul rosu, atat de cunoscut peste tot pentru bogatia sa de antioxidanti este luat foarte in serios in zona mediteraneana, aici fiind adesea promovate soiuri de vin rosu special create pentru a suplimenta o dieta echilibrata si nicidecum pentru a acompania mesele de carne sau cine stie ce alte preparate grele si pline de grasimi sau de zahar.

Autor:  Lucia Mihailescu