Site coolinaria.ro

Dieta anti-gripa simpla si foarte eficace!


Dieta anti-gripa simpla si foarte eficace! Viroze, raceli simple sau chiar si gripa pot fi combatute foarte eficient prin adoptarea unei diete corecte, specifica mai ales pentru anotimpul rece, acum mai mult decat in alte cazuri fiind nevoie sa plusam la capitolul minerale si vitamine pentru a ne imuniza cat mai bine organismul impotriva bolii.

Unele voci din lumea pseudo-medicala ne spun adesea ca anumite suplimente din farmacii pot ajuta decisiv la stimularea sistemului nostru imunitar impotriva racelilor si a gripei, dar aceleasi voci uita sa aminteasca si faptul ca, fara o dieta bine echilibrata, aceste suplimente nu isi vor arata efectele benefice decat intr-o mica masura si pe scurta durata.

Foarte de folos in sezonul rece pentru alimentatia oricui s-au dovedit astfel a fi usturoiul si ceapa, doua dintre cele mai puternice "antibiotice" naturale care ne pot ajuta zi de zi sa ne luptam cu orice tip de viroza specifica pentru vremea friguroasa.

Simultan cu ceapa si usturoiul consumate zilnic, este de asemenea util sa introducem la dieta noastra si fructe multe, ieftine si usor de gasit, precum citricele, merele, strugurii, rodiile, kiwi sau bananele. Alaturi de legumele pe care le vom folosi pentru prepararea mancarii, aceste fructe au rolul de a detoxifia organismul nostru, oferindu-ne suplimentar si multe fibre alimentare.

Vitaminele A si C sunt recunoscute pentru rolul lor antioxidant, aceste vitamine putand fi procurate mereu atat din fructe cat si din unele produse alimentare precum legumele boabe, ouale, carnea de pasare, nuci sau legume radacinoase.

Dintre minerale, zincul s-a dovedit a fi deosebit de util pentru combaterea virozelor de iarna, zincul fiind de procurat atat din alimentele amintite in paragraful anterior cat si din cerealele integrale sau din carnea slaba pe care o introducem acum mai des la dieta noastra.

Pe timp de iarna, iaurtul natural, simplu este foarte de folos pentru stimularea sistemului nostru imunitar, uneori iaurtul putand sau nu sa fie fortificat si cu probiotice, dar continand chiar si in absenta acestora suficiente substante utile pentru sanatatea noastra.

Aparte de alimentele bune pentru prevenirea virozelor de iarna, unele ceaiuri calde vor fi de asemenea de mare ajutor, in anotimpul rece fiind foarte util sa consumam ceai rosu (rooibos), ceai verde sau ceai din ghimbir ori din echinacea, toate deosebit de eficiente pentru inlaturarea unei posibile raceli si a gripei.

Consumul crescut de apa este absolut obligatoriu pe timp de iarna, in special copiii beneficiind astfel de un bun ajutor pentru a se lupta si ei cu virozele din anotimpul rece. Adultii e bine sa tina cafeaua sub un control mai strict in special daca prezinta deja simptome de raceala, ei putand sa inlocuiasca acum a doua ceasca de cafeluta cu un ceai cald din plante.

Doar in aceste conditii suplimentele din farmacii cu vitamina C, echinacea, seminte de struguri, frunze de masline, seminte de chimen negru sau alte medicamente utile pot fi de folos pentru prevenirea gripei si a racelii, o alimentatie corecta asigurand baza de la care organismul sa isi construiasca mai eficient sistemul sau de aparare impotriva bolilor de tot felul.

Chiar si atunci cand ajungem sa suferim de o viroza de iarna, tot nu este nimic pierdut, cu cat mai repede revenind noi la o alimentatie bogata in antioxidanti si lichide cu atat mai usoara fiind si eliminarea simptomelor si vindecarea completa.

Iarna va ramane astfel pentru noi toti unul dintre cele mai placute anotimpuri, nealterat nici de afectiuni de sezon si nici de o scadere a energiilor cauzate de alimentatia noastra gresita. Mai toate alimentele recomandate pentru combaterea gripei si a racelii sunt si foarte gustoase deci nu uitati sa le introduceti la dieta voastra mai ales in sezonul rece, cand va vor fi de mare ajutor pentru a lupta mai eficient cu boala.

Autor:  Lucia Mihailescu