Site coolinaria.ro

Ce tip de fructe nucifere sunt mai sanatoase pentru o dieta echilibrata?


Ce tip de fructe nucifere sunt mai sanatoase pentru o dieta echilibrata? Nu toate nuciferele sunt recomandate pentru o dieta pe termen lung si echilibrata, dar o serie dintre aceste fructe s-au dovedit a fi, in urma studiilor stiintifice intreprinse de-a lungul anilor, de mare ajutor pentru sanatatea organismului uman, ele fiind de asemenea si simplu de introdus in preparate culinare foarte diverse si placute la gust.

Cele mai multe fructe nucifere pot mari in mod substantial aportul zilnic de nutrimente, oferindu-ne multe vitamine si minerale nu usor de procurat din alte surse alimentare, dar si multe fibre alimentare, grasimi nesaturate, proteine din belsug si multi carbohidrati complecsi. Prin consumarea regulata de fructe nucifere, dieta castiga in calitate si se pot elimina mai eficient anumite ingrediente nerecomandate pentru om precum sodiul, surplusul de carne, grasimile saturate sau dulciurile.

Cam toate fructele nucifere sunt bogate si in antioxidanti pretiosi pentru sanatate, vitamina E, vitamine din gama B, acizi grasi omega-3 si omega-6 etc. fiind doar o mica parte din "farmacia" verde pe care ne-o pun la dispozitie fructele nucifere. Din acest motiv, unele fructe nucifere sunt recomandate si pentru dietele medicale, afectiunile inimii sau diabetul putand fi ameliorate in bine daca se consuma si astfel de alimente la dieta prescrisa de medicul specialist.

Cele mai sanatoase fructe nucifere au fost dintotdeauna considerate a fi cele care cresc in pomi sau in arbusti, cele de pamant venind pe ultimul loc din punct de vedere medical, dar fiind totodata considerate si ceva mai gustoase decat nuciferele de copac. Dintre nuciferele care cresc in arbusti va putem aminti migdalele, nucile, alunele de copac, nuca de cocos, castanele, nuca braziliana si nuca pecan.

Toate fructele nucifere de tipul celor amintite mai sus sunt bine incarcate cu grasimi mononesaturate, ceea ce le face deosebit de utile pentru sanatatea sistemului circulator si contin si multi acizi grasi omega-3 si omega-6, si acestia benefici sanatatii inimii si a vaselor de sange. Unele fructe nucifere sunt insa si destul de acide (alune, nuci, castane) pe cand altele sunt mai degraba alcaline si deci mai recomandate pentru orice dieta sanatoasa (nuca de cocos, nuca braziliana, migdale etc.).

Asa cum stie deja multa lume, nuca de cocos si nuca braziliana sunt doua specii de nuci deosebit de benefice pentru organismul uman, dar ele vin pe piata la preturi destul de mari si de aceea nu toata lumea si le poate permite. Migdalele dulci sunt insa mai usor de procurat si nici nu se recomanda sa fie consumate in cantitati prea mari astfel incat oricine isi poate permite sa le introduca la dieta sa, migdalele oferindu-ne astfel zilnic multi acizi grasi, vitamina E si multe alte nutrimente de prima calitate.

Mai putin recomandate la dieta regulata, fructele nucifere de pamant pot contribui adesea la cresteri mari in greutate si de aceea nu este indicat sa fie consumate zilnic cu atat mai mult cu cat produsele alimentare care contin arahide sau alune de pamant sunt si mai bogate in zahar si sare decat in starea lor naturala. Aceste fructe nucifere au insa o utilitate mult mai buna in industria farmaceutica, aici obtinandu-se multe ingrediente de prima mana pentru medicamente foarte cautate in zilele noastre.

Una peste alta, cam toate fructele nucifere ne pot oferi multiple beneficii pentru sanatate, dar medicii ne recomanda sa consumam mai ales fructele de copac si nu pe cele de pamant si de asemenea ne indica drept foarte sanatoase fructele nucifere alcaline asa cum sunt nuca de cocos, migdalele sau nuca braziliana. Bogate in grasimi mononesaturate, dar si in proteine, aceste daruri ale naturii merita introduse la orice dieta de sanatate, dar intotdeauna in portii moderate si niciodata in exces.

Autor:  Lucia Mihailescu