Site coolinaria.ro

Diabetul gestational este o afectiune temporara, dar necesita o alimentatie speciala


Diabetul gestational este o afectiune temporara, dar necesita o alimentatie speciala Diabetul gestational nu pare la o prima vedere sa reprezinte o grava problema de sanatate pentru femeile gravide la care este diagnosticat, dar ramane conform studiilor stiintifice un serios semnal de alarma pentru viitorul persoanelor la care se manifesta, o parte dintre gravide putand sa dezvolte o forma mai serioasa de diabet la mai multi ani dupa nastere.

Diabetul gestational care apare la relativ 4% dintre femeile gravide se manifesta doar pe perioada sarcinii si dispare mai mereu dupa nastere insa mamicile care au fost diagnosticate cu aceasta forma de diabet vor trebui sa isi supravegheze cu cea mai mare atentie dieta pe viitor pentru a combate eficient aparitia diabetului de tip 2, care ar putea sa se instaleze in organismul lor daca ele nu iau masurile care se impun de timpuriu.

Din punct de vedere alimentar, gravidele care prezinta diabet gestational vor trebui sa adopte o dieta foarte apropiata de dieta persoanelor care sufera de diabet de tip 2, ele avand totodata nevoie si de calorii suplimentare, care de regula sunt procurate in special din mese sanatoase de carbohidrati complecsi, asa cum sunt acestea recomandate de catre medicul specialist.

Uneori, diabetul gestational impune si tratamentul specific cu insulina, injectiile fiind necesare acum pentru a ajuta organismul mamei, dar si pentru a limita cresterea in greutate peste masura a fatului. Din pacate, inclusiv bebelusul poate fi pe viitor afectat la randul sau de o forma mai grava de diabet, iar tratarea corecta a mamei in timpul sarcinii va inlatura si un asemenea risc.

Un bun aport de acid folic previne cam intotdeauna atat aparitia complicatiilor la gravide cat si reaparitia diabetului pe viitor, toate gravidele fiind puternic sfatuite sa nu ignore acest nutriment la dieta lor. De asemenea, necesarul minim de calorii este de aproiximativ 2000-2500 calorii pe zi, iar acestea trebuie introduse prin servirea mai multor mese peste zi, cu o atentie speciala la micul-dejun unde carbohidratii nu vor ocupa un procent prea mare.

Fibrele alimentare si carbohidratii din legume, fructe si cereale sunt de introdus din abundenta la celelalte mese ale zilei, in special sursele sanatoase de carbohidrati, care se proceseaza mai lent de catre organism fiind recomandate pentru dieta unei gravide care sufera de diabet gestational. Meniul trebuie structurat de aceea cu maxima atentie, iar un nutritionist profesionist poate oferi sfaturi foarte necesare in acest sens.

Toate gravidele care sufera de diabet gestational vor trebui sa isi monitorizeze constant nivelul de zahar din sange, medicii fiind obligati sa le ofere acestora toata asistenta pentru ca viitoarele mamici sa poata sa isi supravegheze toate schimbarile care pot aparea pe parcursul sarcinii si sa ia imediat legatura cu doctorul lor atunci cand lucrurile ies din tiparele normale.

Conform ultimelor studii stiintifice, mamicile diagnosticate cu diabet gestational care tocmai au nascut e bine sa isi alapteze bebelusii deoarece acest lucru va scadea simtitor si riscurile reaparitiei acestui tip de diabet la o a doua sarcina precum si riscurile aparitiei diabetului de tip 2. In plus, dieta corecta trebuie mentinuta si pe viitor, fiind deci de evitat constant cam toate alimentele cu indice glicemic mare, bogate in zahar, si de consumat mai ales alimente cu indice glicemic scazut care vor preveni cu succes dezvoltarea unor complicatii ulterioare.

Autor:  Lucia Mihailescu