Site coolinaria.ro

Trebuie sau nu sa facem apel si la multivitamine pentru o dieta sanatoasa?


Trebuie sau nu sa facem apel si la multivitamine pentru o dieta sanatoasa? Lipsa marcata de vitamine si minerale din produsele agro-alimentare care pot fi procurate in zilele noastre cere solutii optime pentru refacerea necesarului de nutrimente din organism, nu intotdeauna un consum ridicat de legume si fructe ori de cereale putand sa asigure cantitatile recomandate de vitamine si minerale necesare in fiecare zi organismului nostru.

Nu intamplator, de ceva vreme incoace populatia de pe intregul glob tinde sa castige serios in greutate, oamenii fiind nevoiti sa consume portii mai mari la fiecare masa pentru a reusi sa isi procure toate nutrimentele de care are nevoie organismul lor pentru a ramane sanatos. Din pacate, cresterile in greutate genereaza adesea si efecte secundare dintre cele mai neplacute, cresterea portiilor la masa nefiind prin urmare solutia cea mai buna pentru asigurarea unei diete echilibrate.

Multivitaminele disponibile din belsug in farmacii, unele la preturi foarte atractive, reprezinta din fericire o alternativa mult mai buna pentru procurarea tuturor substantelor cerute zilnic de organismul nostru, nefiind nevoie intotdeauna sa luam zilnic asemenea suplimente, dar fiind foarte bine daca facem cure periodice cu multivitamine pentru a completa astfel resursele mult diminuate ale organismului nostru.

Curele cu multivitamine sunt utile nu doar pentru copii, asa cum se mai crede, ci trebuie urmate si de adulti, in special persoanele cu un sistem imunitar compromis si batranii putand sa beneficieze din plin de acest lucru. Multivitaminele nu se administreaza totusi fara sfatul medicului deoarece pot aparea si unele efecte secundare negative la anumiti pacienti care sufera de unele afectiuni incompatibile cu o parte dintre mineralele si/sau vitaminele prezente in produsele din farmacii.

Din pacate, medicii de familie uita tot mai des sa recomande si cure periodice cu multivitamine, fiind totusi responsabilitatea lor directa sa ofere si asemenea solutii utile mai ales acelora dintre pacientii dansilor care au mare nevoie de aceste suplimente. In prezent, este din acest motiv puternic recomandat sa insisti pe langa medicul care te are pe lista pentru a-ti sugera o cura buna de vitamine, doar in acest mod multi dintre noi putand avea la indemana si o alternativa mai buna pentru a mentine portiile la masa la niste cote optime pentru pastrarea unei greutati ideale.

Persoanele care se afla de multa vreme la o dieta de tip vegetarian, bolnavii, pacientii in curs de recuperare, copiii, batranii, cei cu sistemul imunitar compromis si multe alte categorii de persoane au mare nevoie si de cure de multivitamine, dar nu intotdeauna medicii recomanda asemenea produse farmaceutice ieftine si eficiente, ei cerandu-ne, nu se stie de ce, sa facem mai degraba tot felul de analize complicate si deosebit de scumpe, dar omitand repetat sa ne prescrie si vitaminele sau mineralele de care are atat de mult nevoie organismul nostru.

Femeile, de exemplu, au constant nevoie de vitaminele din gama B si de acidul folic, astfel ele reusind sa atinga mult mai rapid un bun echilibru hormonal, iar barbatii au de asemenea nevoie de vitamine din gama B, dar si de fier si magneziu pentru a obtine un aport suplimentar de energii peste zi. Pentru copii, suplimentele cu lecitina, omega-3, fier, vitamina D sau calciu sunt absolut necesare insa acestea nu se pot administra decat sub stricta supraveghere medicala pentru ca altfel riscurile ar putea fi destul de mari. Continuand, putem descoperi ca, de fapt, cele mai multe dintre suplimentele de vitamine si minerale din farmacii sunt produse excelente pentru sanatatea noastra insa, cu exceptia catorva mai des cerute, restul stau pe rafturi chiar si cu anii de zile fara ca nimeni sa le solicite pentru simplul motiv ca medicii uita sa le recomandate pacientilor dansilor ca foarte utile la dieta lor. Din acest motiv, se si inmultesc bolile cu nemiluita, multe plecand de la un deficit mai mic sau mai mare de nutrimente din organismul nostru care, nerezolvat la timp, va genera pe un teren favorabil si afectiuni dintre cele mai variate.

Este in concluzie de datoria noastra, a pacientilor, sa solicitam mai des medicilor nostri si recomandari utile pentru a urma periodic cate o cura sanatoasa de multivitamine, specialistii in medicina fiind de regula bine pregatiti din acest punct de vedere, dar omitand uneori sa ne ceara ei insisi sa suplinim alimentatia noastra si cu ceva vitamine si minerale mai necesare noua la un moment dat. In asemenea conditii, am putea cu totii sa inregistram o crestere a gradului nostru general de sanatate precum si o stare bine superioara, multivitaminele existand pe piata tocmai pentru a ne veni in ajutor in acest sens si nicidecum pentru a popula rafturile farmaciilor cu produse complet fara rost.

Autor:  Lucia Mihailescu