Site coolinaria.ro

Cate calorii zilnice necesita alimentatia sanatoasa a unei femei?


Cate calorii zilnice necesita alimentatia sanatoasa a unei femei? Pentru orice tip de dieta, dar in mod aparte pentru dietele de slabit, contorizarea caloriilor zilnice poate fi adeseori o cerinta necesara, nu intotdeauna fiind insa la indemana oricui sa-si administreze eficient aceste calorii si putandu-se din acest motiv rata obiectivele majore ale dietei tinta.

Desi nutritionistii recomanda in termeni generali un numar fix de calorii pe zi pentru toate persoanele care doresc sa adopte o dieta oarecare, este bine de stiut faptul ca asemenea recomandari sunt mai degraba orientative, existand multi factori de luat in considerare pentru a nu se gresi printr-un surplus nedorit de calorii sau, dimpotriva, un aport prea mic de calorii pe zi.

O persoana sedentara, de exemplu, care nu desfasoara activitati fizice solicitante peste zi, nu va avea nevoie de prea multe calorii la dieta sa deoarece stilul sau de viata nu incurajeaza deloc arderea acestor calorii pe cand, la polul opus, o alta persoana foarte activa va necesita probabil maximum de calorii permise de nutritionisti pentru a reusi sa se descurce multumitor si in activitatile sale zilnice.

Similar, o parte dintre noi mostenim de la parinti unele trasaturi genetice dominante de tipul ratei metabolice crescute sau scazute, un apetit alimentar mai mic sau mare ori preferinta pentru anumite alimente care noua ne pot face bine, dar altora nu, toate acestea avand un impact decisiv si asupra necesarului zilnic de calorii necesar mentinerii unei greutati corporale ideale.

Pentru femei, nutritionistii recomanda de regula un aport zilnic de calorii cuprins intre 1400 si 1800 de calorii, mai putine la curele de slabit si mai multe la dieta normala si echilibrata, dar nu aici se va pune totusi accentul principal pentru adoptarea unei alimentatii de succes ci mai degraba pe proportia optima de nutrimente in meniurile regulate, care va regla simtitor si numarul zilnic de calorii.

Din aceasta perspectiva, ideal pentru orice femeie este sa reuseasca sa dozeze procente fixe de carbohidrati, proteine si grasimi in alimentatia sa, astfel foarte multe persoane reusind sa isi atinga mai eficient obiectivele lor in plan alimentar, indiferent daca e vorba despre o cura de slabit, despre o cura de frumusete sau doar despre o dieta sanatoasa si echilibrata.

Proportia optima de nutrimente la o astfel de dieta va trebui sa includa intotdeauna carbohidrati in procent de 50-60%, proteine intre 20-30% si grasimi sanatoase tot cam intre 20-30%, in acest mod caloriile neriscand sa depaseasca un plafon maxim sau minim recomandat, iar organismul putand sa primeasca semnale clare prin alimentatie si sa isi regleze ideal rata sa metabolica.

Alaturi de alimentele folosite pentru procurarea nutrimentelor in proportiile amintite anterior, sunt obligatoriu de introdus la orice dieta si suplimente de vitamine si minerale, din acest punct de vedere nefiind nevoie neaparat sa se apeleze la multivitaminele din farmacii ci putandu-se consuma mai des unele alimente bogate in vitaminele A, C si E, calciu, acid folic sau fier, toate aceste minerale si vitamine urmand sa ne fie prescrise adecvat de catre medicul nostru si nicidecum luate la intamplare.

Demn de retinut pentru orice femeie interesata de o dieta corecta este in consecinta mai putin accentul pus pe numararea caloriilor zilnice si mai mult respectarea proportiei ideale de nutrimente in alimentatie, prin acest truc foarte util urmand de fapt sa fie tinute sub control si caloriile zilnice.

Cam toate trendurile alimentare din prezent respecta o asemenea proportie ideala a nutrimentelor de baza, caloriile si lupta pentru contorizarea lor pierzand tot mai mult teren in fata alimentatiei bazata prioritar pe produse naturale, nu foarte pline de calorii, dar continand din belsug toate substantele cerute de organismul uman pentru intretinerea optima a tuturor proceselor sale vitale.

Autor:  Lucia Mihailescu