Site coolinaria.ro

Optati pentru mese bogate in acid folic cand suferiti de boala sau din cauza stresului!


Optati pentru mese bogate in acid folic cand suferiti de boala sau din cauza stresului! Femeile nu trebuie sa omita de nici un fel produsele bogate in acid folic la dieta lor pe termen lung daca doresc sa isi mentina sanatatea la cote optime. Aceasta este concluzia la care au ajuns multe studii medicale desfasurate recent in intreaga lume, demonstrandu-se inca o data faptul ca acidul folic protejeaza organismul de boala si ajuta mult la calmarea starilor de stres si a oboselii cronice.

In cadrul acestor studii medicale, specialistii au reusit sa desprinda mai multe implicatii benefice pe care le aduce aportul marit de acid folic in alimentatie, nu doar femeile, dar si barbatii si copiii putand astfel sa se lupte mai eficient cu boala si sa inregistreze o stare de bine mult crescuta peste zi:

1. Acidul folic prezent in alimentele fortificate cu acest supliment sau procurat direct din alimentele care il contin se absoarbe destul de rapid in organism, dar suplimentele cu acid folic sunt considerate in prezent superioare prin actiunea lor eficienta insa se recomanda in continuare si introducerea de alimente bogate in acid folic la dieta.

2. In special in cazul femeilor, conditiile de stres ridicat si efortul intens cer suplimente zilnice de acid folic, in absenta acestora boala putand sa apara mai usor pe un font de stres crescut, oboseala si suprasolicitare.

3. Nu este nevoie de aporturi prea mari de acid folic la o dieta echilibrata, dar e necesar un minimum de 0,4 mg si pana la 1 mg, in rare situatii medicul putand sa prescrie pe perioade scurte cantitati marite de acid folic.

4. Vitamina C ajuta la fixarea acidului folic in organism, iar vitamina B12 de asemenea este necesara pentru ca acidul folic sa ofere un maximum de beneficii pentru sanatate.

5. Persoanele care consuma alcool mai des ar trebui sa apeleze constant atat la alimente fortificate cu acid folic cat si la suplimente cu aceasta vitamina.

6. Gatitul la temperaturi inalte si pentru vreme indelungata scade simtitor cantitatile de acid folic din alimente si de aceea se recomanda si servirea de preparate crude de tipul salatelor sau a fructelor bine spalate pentru a nu se pierde aceasta vitamina din alimentele consumate peste zi.

7. Acidul folic este esential pentru fertilitate, pentru gravide si pentru mamele care alapteaza si va garanta intotdeauna o nastere normala, fara complicatii daca medicul specialist nu uita sa il prescrie alaturi de alte suplimente necesare femeilor aflate in asemenea situatii.

8. Acidul folic are si un bun rol antioxidant, prevenind cancerul, boala Alzheimer si alte boli grave ale organismului uman.

9. Acidul folic este un ajutor de nepretuit pentru eliminarea stresului si ameliorarea simptomelor depresiei, iar cercetari recente il indica ca util si pentru refacerea celulelor nervoase distruse de suprasolicitari diverse.

10. Nu in ultimul rand, acidul folic alaturi de alte substante este important si pentru intretinerea unei digestii optime, ajutand foarte mult si la refacerea organismului la nivel celular in prezenta unei alimentatii bine diversificate si echilibrate in nutrimente de calitate.

La mesele zilnice se pot servi preparate foarte variate cu ingrediente bogate in acid folic, in mod special zarzavaturile cu frunza lata, broccoli, telina, varza, ardeii grasi, morcovii, avocado, legumele boabe, citricele si cerealele integrale continand cantitati mai mari din aceasta vitamina.

Alte surse excelente pentru acid folic sunt considerate si iaurtul, ouale, semintele de dovleac, fructele nucifere, carnea slaba, pestele, ficatul, somonul si scoicile, existand in prezent pe piata si multe alimente fortificate cu acid folic precum cerealele pentru micul-dejun si unele sortimente de lactate degresate.

Pentru prevenirea bolii si reducerea stresului peste zi, astfel de alimente ar trebui consumate zi de zi, iar daca nu se reuseste acest lucru din varii motive, atunci medicul va poate prescrie daca este cazul suplimente bune cu acid folic, deloc scumpe si de asemenea foarte utile pentru sanatatea voastra.

Autor:  Lucia Mihailescu