Site coolinaria.ro

Cum gestionam aportul zilnic de proteine la dieta de slabit rapida?


Cum gestionam aportul zilnic de proteine la dieta de slabit rapida? Multe diete moderne de slabit pun un accent deosebit pe un aport mare de proteine, menit sa stimuleze puternic rata metabolismului, iar o asemenea abordare a fost dintotdeauna sustinuta si de studiile stiintifice, intr-adevar proteinele dovedindu-se ca pot contribui la scaderea in greutate daca sunt introduse in alimentatie zi de zi, dar fara a se face excese.

Din pacate insa, se mai stie si faptul ca o astfel de dieta bogata in proteine nu poate fi tinuta la nesfarsit deoarece mai devreme sau mai tarziu pot aparea si efecte negative care sa afecteze puternic organismul uman, inclusiv cancerul putand sa se manifeste mai pregnant la persoanele care consuma in mod regulat mese bogate in proteine.

Pentru a se beneficia totusi la maximum de rolul bun al proteinelor la dieta de slabit, dar in absenta unor riscuri pentru sanatate este recomandat inainte de orice sa se apeleze constant la sursele cele mai sanatoase de proteine (carne slaba, fara pielita si grasimi, oua proaspete, peste nu prea gras si neprajit, muschi de porc, lactate si branzeturi degresate etc.), servite in portii mici la fiecare masa, adica in cantitati sub 100 de grame si niciodata peste 100 de grame.

O dieta de slabit bogata in proteine de calitate nu se tine mai mult de 30 de zile si in toate aceasta perioada este obligatoriu ca alaturi de proteine sa se puna un accent la fel de mare si pe aportul bun de apa si alte lichide, grasimi nesaturate si fibre alimentare pentru a se preintampina astfel orice efect nedorit asupra organismului generat de consumul excesiv de carne, oua si branzeturi.

Fibrele alimentare la dieta de slabit cu multe proteine se procura de regula din produse alimentare proaspete si cu indice glicemic scazut, care pot avea volum mare, dar care nu sunt insa si prea incarcate de carbohidrati. Dintre acestea, cele mai recomandate sunt varza verde cu toate varietatile sale, sfecla rosie, coapta, fiarta, suc sau cruda, fructele cu putin zahar, patrunjelul verde si alte zarzavaturi crude, ceapa, usturoiul, unele cereale integrale precum fulgii de ovaz, hrisca, secara, taratele de grau si desigur salatele diverse de legume, fructe si seminte bogate in acizi grasi si grasimi nesaturate.

O dieta bogata in proteine presupune obligatoriu si exercitiu fizic, dar desfasurat in mod intensiv si nu doar sub forma unor alergari usoare sau a unor plimbari de placere. Proteinele au functii multiple in cadrul proceselor din organism, iar miscarea fizica sanatoasa va folosi la modul ideal energia preluata din proteine, fara a aduce daune organismului. Lipsa de miscare fizica combinata cu o dieta bogata in proteine este insa boala curata si de aceea dietele de slabit cu proteine sunt practic interzise tuturor persoanelor sedentare care vor sa piarda rapid in greutate, dar fara a face si putin sport pentru asta.

Toate persoanele care au afectiuni cronice ale sistemului circulator, ale rinichilor, ale ficatului sau ale aparatului digestiv nu trebuie sa apeleze la dieta de slabit cu proteine sub nici o forma, in cazul acestor persoane existand alte alternative mai sanatoase, care sa nu supuna organismul la niste eforturi suplimentare necesare procesarii corecte a proteinelor si arderii intensive a depozitelor de grasime.

Medicii incearca mereu sa opreasca persoanele supraponderale cu boli cronice sa adopte o dieta bogata in proteine, dar nu intotdeauna sfaturile lor sunt ascultate si de aceea este bine sa se acorde atentie marita la mesele cu proteine atunci cand se stie ca se sufera de o boala cronica. Pentru fiecare astfel de situatie, exista si o dieta optima de slabit, nu intotdeauna insa punandu-se accentul pe proteine pentru a se inregistra scaderi sanatoase in greutate.

O dieta de slabit bogata in proteine nu se tine pe termen lung deoarece de multe ori se ajunge la neglijarea aportului de carbohidrati complecsi in alimentatie, iar aceasta scapare poate fi devastatoare pentru organismul uman prin limitarea drastica a energiilor obtinute din carbohidrati si fortarea organismului sa arda grasimile depozitate de-a lungul timpului. Astfel se vor inmulti asa-numitele cetone, cu rol in dizolvarea depozitelor de grasimi, care pot fi foarte nocive pentru sanatatea omului.

Acumularea de cetone in organism conduce intotdeauna la o functionare proasta a ficatului si rinichilor, chiar si persoane complet sanatoase putand ajunge la medic daca tin o dieta cu proteine pe termen lung din cauza ca au consumat multa vreme alimente bogate in proteine si foarte rar alimente pline de carbohidrati complecsi sau de grasimi nesaturate. De aceea, dieta de slabit cu proteine este recomandata pentru un interval de maximum 30 de zile, dar numai persoanelor sanatoase, care nu au deja probleme cu ficatul, rinichii sau cu digestia.

Ca alternative la dietele de slabit cu proteine, medicii si nutritionistii ne pot oferi cure de slabit cu aport redus de grasimi si bogate in carbohidrati si fibre alimentare, aici cerealele integrale, fructele si legumele, pestele si iaurtul degresat fiind alimentele de baza, iar proteinele existand de asemenea la dieta, dar nicidecum in cantitati excesive ci suficient cat sa se ofere organismului si asemenea substante foarte necesare pentru indeplinirea unor procese vitale ale sale.

Cumulat cu mult exercitiu fizic, o dieta saraca in grasimi si proteine, unde se controleaza strict portiile la masa, poate fi benefica pentru scaderea sanatoasa in greutate, in acest mod evitandu-se garantat si complicatiile de sanatate care pot afecta ficatul, rinichii sau alte organe ori procese importante din organism. A slabi cate putin si in mod echilibrat este mai important decat a slabi repede si mult, noi toti fiind bine sa luam in considerare toate riscurile pentru sanatate atunci cand dorim sa adoptam o dieta de slabit bogata in proteine, dar lipsita de alte nutrimente esentiale, necesare zi de zi organismului uman.

Autor:  Lucia Mihailescu